0
SSL Sertifikası Nasıl Alınır? Ücretleri Nelerdir?

SSL Sertifikası Nasıl Alınır? Ücretleri Nelerdir?

SSL Sertifikası Ne Anlama Gelir? Nasıl Alınır?

İnternet giderek hayatımızda daha çok yer almaya ve internet sitelerinde bu duruma orantılı olarak çoğalmaya başladı. Bu web sayfalarında yapılan uygulamalar ve işlemler çeşitlilik göstermeye başladıkça, veri trafiğini güvenilir bir hale getirmek için gereksinim, hatta ihtiyaç haline geldi. Web sayfalarında yapılan veri trafiğinin güvenli olmasını sağlamak için gerekli olan ilk şey SSL sertifikasıdır.

Bu kursu veya semineri başarılı bir şekilde tamamladığımız zaman nasıl bir sertifika sahibi oluyorsanız, internet sayfası için de aynı şekilde, bazı aşamalar sonrasında sertifika elde ederek bunu internet sitenize ekleyebilirsiniz.

SSL Sertifikası Nedir?

SSL kısaltmasının açılımı ‘’Secure Sockets Layer‘’, Türkçe anlamı olarak ise “Güvenli Giriş Katmanı” anlamına gelmektedir. İstemci ile sunucu arasındaki veri trafiğini SSL yardımı ile şifreleyerek güvenli bir hale getirmek mümkündür. SSL sertifikası, internet sitesinin bulmuş olduğu barındırma hizmetinin (hosting) içine kurulur.

Kurulum gerçekleştirilmeden önce “http” protokolü ile işlem gören internet sitesi, kurulumu yapıldıktan sonra protokole geçiş yaparak “https olarak işlem görmeye başlayacaktır. İstemci ile sunucu arasında bulunan bu şifreli veri trafiği 128 bit ve 256 bit gibi uluslararası standartlarla sağlanmaktadır.

SSL sertifikası alırken kesinlikle unutmamanız gereken en önemli şey ise SSL sertifikaları, sitenizin güvenliğini ve yazılımını sağlamadığıdır. SSL ürünü, sadece sitenize yapılan kullanıcı girişlerinde siteniz ile kullanıcı arasında yapılan veri trafiğini şifrelemektedir. Yani TC kimlik numarası, kredi kartı bilgileri gibi önemli bilgilerin 3. kişiler tarafından erişim sağlanmasını engellemektir. 

Kaç Çeşit SSL Sertifikası Vardır?

SSL kısaltması İngilizce bir terim olduğu gibi bazı zaman çeşitleri de insanların aklını karıştırmaktadır. Bu sebepten dolayı satın alım işlemini yaparken SSL ürününün hangi sınıfta yer aldığına iyice dikkat edilmeli ve ürüne uygun şekilde satın alım işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Standart SSL Ne Anlama Gelir? (Domain Doğrulamalı)

Standart SSL sertifikası, 2048 bit kapasitede bir şifreleme sağlayan, içeriğinden de anlayabileceğiniz gibi yalnızca alan adını kapsayan, standart düzeyde bulunan bir SSL sertifikası çeşididir. Standart SSL sertifikası, genel olarak bir ağ üzerinde bulunan veri trafiğinin güvenliğini sağlamak maksadı ile kullanılmaktadır. İsminden de anlaşıldığı gibi bu SSL sertifikasını satın alırken hiç bir şekilde bir belgeye gerek duyulmaz.

Natro’nun Satışa Sunmuş Olduğu Standart SSL Ürünleri

RapidSSL Sertifikası ve Comodo Positive SSL

10.000$ gibi bir ücretle garanti bedeli sunan ve en az 1 yıllık bir süre seçeneği ile beraber alınabilmektedir. Aktivasyon süresi bakımından 1 saat belirtilmektedir ve hosting ürününüz Natro’da ise müşteri temsilcisi destek uzmanları aracılığı ile ücretsiz kurulum yapılmaktadır.

Wildcard SSL(Subdomain Destekli SSL) Ne Anlama Gelir? ( Domain Doğrulamalı)

Wilcard SSL, siteniz alan adının yanında sınırsız bir şekilde alt alan dının da tek bir sipariş verilere koruma altına alınması anlamına gelir. Bu şekilde alt alan adları için SSL’ye ihtiyaç duyduğunuzda ek bir ücretle karşılaşmayarak, sınırsız olarak Wildcard SSL ürününü satın alabilirsiniz. Bu SSL ürünleri herhangi bir belgeye gerek duymayacaktır.

Natro şirketinin satışa sunmuş olduğu Wildcard SSL ürünleri:

Comodo Unified Communications SSL Sertifikası: Garanti bedelinin 250.000$ olmasının yanında, Microsoft Exchange 2010 ve üstü için Microsoft Offiice Communication Server 2007 ortamlarının güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacı ile kullanılan bir sertifika çeşididir.

Comodo Positive Wilcard SSL Sertifikası: 10.000$ gibi bir garanti ücreti ile beraber standart bir şekilde her sisteme kurulumu yapılabilen, subdomain desteğini de kapsayan bir sertifika türüdür.

RapidSSL Wilcard Sertifikası: 5.000$ gibi bir garanti ücreti ile dünyanın en çok tercih edilen Wildcard SSL türüdür.

EV (Yeşil Bar SSL) Ne anlama Gelir? (Organizasyon Doğrulamalı)

Güvenlik seviyesi maksimum seviyede bulunan ve sertifika sahibinin resmi, hukuki ve ticari mal varlığını belirten ve çok kapsamlı kurumsal doğrulama süreçleri sunan SSL sertifikası türüdür. Sertifika üretici olan firmalar tarafından yapılmış olan doğrulamaların sonrasında yeterlilik görülmesi halinde bu ürüne sahip olabilmektedir. Bu durumdan çıkarmamız gerek anlam şudur. EV SSL ürününe herkes sahip olamamaktadır.

Herhangi bir ticari faaliyet veya hukuki bir belgenizin elinizde bulunması gerekmektedir. EV SSL ürününe sahip olduktan sonra tarayıcıdaki yeşil bar olarak bilinen bölümde, hukuki doğrulama esnasında kullanılmış olan unvanınız bulunacaktır. Bu şekilde insanlar internet sayfanızı daha güvenilir görecekleri için, ticaret dönüşüm seviyeniz de yükselmeye başlayacaktır.

Natro Şirketinin Satışa Sunmuş Olduğu EV (Yeşil Bar) SSL Ürünleri

Comodo EV SSL:  1.750.000$ gibi bir garanti ücreti ile en fazla tercih edilen SSL ürünleri arasında yer almaktadır. Aktif edilme süresi, 1-15 gün arasında değişiklik göstermektedir.

Geotrust True Businessid With EV SSL:  1.500.000$ gibi bir garanti ücreti ile yine en fazla tercih edilen SSL ürünü olmasının yanında maliyet bakımından da orta düzeyde yer almaktadır.

Symantec Secure Site Pro With EV SSL:  1.750.000$ gibi bir garanti ücreti ile beraber dünya genelinde büyük bankalar ve e-ticaret siteleri tarafında tercih edilmektedir.

SSL’nin ne anlama geldiğini ve çeşitlerini bu şekilde öğrenmiş olduk. Eğer sizde kararınız verdiyseniz belirtilen linki tıklayarak, Natro şirketinden SSL sertifikası sahibi olabilir, sitenizde yer alan veri trafiğini daha güvenilir bir hale getirebilirsiniz. 

SSL Sertifikası Çeşitleri Nelerdir?

SSL sertifikaları arasında herhangi bir fark bulunmadığını ve herhangi bir tanesini satın alabileceğinizi birçok internet sayfasında okumuş olabilirsiniz. Fakat işin gerçek yüzü pek öyle olmuyor. Eğer amacımız yalnızca SSL sertifikası salmak ise okuduğunuz bu yazılar doğru olabilir ama işin iç yüzünde birçok farklı unsur da bulunmaktadır. Burada ki en kritik yer hizmet ettiği sektördür.

Sizin web sayfanız için satın almış olduğunuz bir takım SSL sertifikaları browserlerin tamamı tarafından tanınmaz iken bazı SSL sertifikaları mobil browserler de dâhil olmak üzere bütün browserler tarafından tanınmaktadır. Eğer mobil ziyaretçi rakamları fazla olan veya değişik browserler kullanan ziyaretçileri de sitenize çekmek istiyorsanız bu duruma bağlı olarak bir tercih yapmanız daha sağlıklı olur.

1-Standart SSL

Standard SSL sertifikası adından da anlayacağınız gibi, kayıt altına alınmış olan tek bir alan adı veya alt alan adı ile kullanım sağlanabilmektedir. Genel olarak tek veri ağı aracılığı ile veri trafiğini kontrol altına alan bir sistemdir. Bunun yanında Standard SSL sertifikası alırken herhangi bir belge talep edilmez.

2- Wildcard SSL (Subdomain Destekli SSL)

İsminden de anlayacağınız gibi Wildcard SSL, web sayfanızın alan adı ile beraber sınırsız olarak alt alan adı ile kullanımı sağlanmaktadır. Örnek verecek olursak; satis.siteadresiniz.com, bayi.siteadresiniz.com gibi birden fazla domainde SSL kullanımı yapmak istiyorsanız bu alt domainleri her bir tanesine teker teker SSL sertifikası satın almak yerine bir tane Wildcard SSL sertifikası satın alabilirsiniz.

3- EV SSL (Yeşil Bar SSL)

EV SSL, genişletilmiş olan onaylama yani Extended Validation teriminden kısaltılmış bir eklimedir. EV SSL sertifikaları, web sayfanızı ziyaret eden kullanıcılara herhangi bir sorun yaşamadan görüntülenmesini sağlaması ile beraber web sayfanızda olabilecek bir dolandırma girişiminin yaşanmayacağının garantisini verir.

 

 

YAZAR HAKKINDA



YORUMLAR (0)
YORUM YAP