SEO Uyumlu Sitemap Kullanımı
Sitemap nedir?
Öncelikle ihtiyaç duyduğunuz bir kitabı bulabilmek için bir kütüphaneye girdiğinizi düşünelim. Ancak aramış olduğunuz kitabın hangi rafta olduğu hakkında en ufak bir fikriniz yok. Bütün raflara tek tek bakmak oldukça uzun zaman alacağı gibi aramış olduğunuz kitabı da bulabileceğinizin garantisi yok. Haliyle bu durumda yapacağınız ilk iş aramış olduğunuz kitabı kütüphaneciye sormak olacak. Kütüphaneci de size aramakta olduğunuz kitabın nerede olduğunu gösterir. Sitemap da arama motoru örümcekleri için aynı verdiğimizi örnekteki gibi kütüphaneci görevini görür ve arama motoru botlarına bütün önemli dosyalarınıza giden yolu izleyebilmeleri için yardımcı olur.
Aramam motoru botları sayfa içeriklerini bulup, daha bir şekilde indekslenmesi için sitemap dosyasının sitenizin içinde basit bir şekilde bulunabilir olması gerekmektedir. Arama motoru botlarının sayfanızı sitemap ile daha hızlı ve akıllıca taramasına imkan tanıyarak, arama sonuçları sıralamanızı daha iyi konuma getirebilir ve daha yoğun trafik çekebilirsiniz.
Sitemap Ne İçin Kullanılması Gerekir?
Sitenizde yer alan bütün sayfaların kolay bir şekilde bulunabilmesi
Sitede hızlı ve pratik bir kategori sistemi
Sitenizde bulunan medya, haber, görsel gibi içerik verilerini aktararak, Google’ın bu URL içeriklerinden haberdar olmasını sağlamak.
Sitemap Sitenizin SEO’sunu Hangi Yönde Etkiler?
Sitemap'ın asıl kullanım amacı da arama motoru botlarının, web sitenizden tarama yapması gereken bütün sayfa linklerinin taranmasına olanak sağlamaktır. Eğer arama botları sizin istediğiniz sayfaları indekslemez ise arama sonuçları sayfasında herhangi bir sıralama elde edemezsiniz. Böyle bir durumda ziyaretçiler tarafından sitenize giriş yapılmayacaktır ve gelir, trafik ya da reklam üretimi yapamayacaksınız. Sitemap aracının SEO sisteminize yardımı dokunacağı kesindir.
Sitemap Boyutu Ne Kadar Olmalı?
Bir sitemap dosyası 50 MB’dan büyük olmaması gerekir ya da en fazla 50 bin URL içermelidir. Eğer bu iki koşuldan bir tanesini yerine getirmezseniz birden çok sitemap dosyası hazırlamanız ve bir sitemap dizin dosyası kullanmak zorunda olduğunuz anlamına gelir.
NOT: Sitemap dizin dosyası çeşitli türler için hazırlamış olduğunuz video, resim, haber gibi sitemapların tek bir stemap içerisinde toplanan dosyadır.
Sitemap Türleri Nelerdir?
Birden çok sitemap dosyası eklememizin asıl sebebi, sadece bağlantı kalabalığını en az seviyeye indirmek değil, aynı zamanda bütün sayfaların arama motoru botları tarafından indekslenmesini sağlamaktır. Birden çok sitemap’ın bir web sayfasında yer alan içeriğin kategorize edilmesinde oldukça büyük etkisi bulunmaktadır.
Yaygın bir şeklide kullanılan sitemap türleri:
- XML Sitemap
- HTML Sitemap
- Video Sitemap
- Image Sitemap
- HTML Sitemap
- News Sitemap
HTML sitemap
XML sitemap’ın aksine, özellikle kullanıcılara özel olarak tasarlanmıştır. HTML sitemap’ların en temel özellikleri, web sayfalarının içeriklerini düzenli guruplara ayıran açık bir harita meydana getirmektir. Bu şekilde olan sitemaplar kullanıcıların istemiş oldukları öğeleri web sayfasında bulmalarına veya web sayfalarını kolay bir şekilde keşfetmelerine yardım etmek içindir.
XML Sitemap
XML sitemap ise HTML sitemap’ın aksine, arama motoru botları için makinelerin okuyabileceği şekilde özel olarak tasarlanmış ve örümceklerin yeni ya da ulaşabilmek için çok sayıda linki takip etmesi gereken dosyaları bulabilmesine yardımcı olmak maksadı ile hazırlanmıştır. Web sayfalarının arama motorları tarafından güveli ve hızlı bir biçimde indekslenebilmesi için bu site haritasına dayanmaktadır. XML stemap’ın avantajı video, PDF, resim gibi web sayfasının HTML olmayan içeriklerinin indekslenmesine yardımcı olur. XML site haritasında yapılmış olan herhangi bir değişiklikte arama motoru botları geldiği zaman, hangi alanda değişiklik yapıldığına dair yol gösterir ve yapılan bu değişiklikleri dizine aktarmasına yardımcı olur.
Image Sitemap
Image sitemap’i, Google’ın başka bir şekilde bulamayacağı (sayfanızın JavaScript kodu yardımı ile erişim sağladığı resimler gibi) gibi resimleri indekslemesine ve keşfetmesine yardımcı olur. Resimleri listeleyebilmek için farklı bir sitemap kullanılabilir veya mevcut olan bir sitemap’a resim bilgisi ilave edilebilir. Ayrı bir resim site haritası ilave etmek, Google’ın görsel aramalarında ki resim sıralaması için yardımcı olur.
Video Sitemap
Farklı bir video XML sitemap’ı, web sayfanızda yer alan video içeriğini, videonun ait olduğu bir alanı tanımlaması gibi ilave bilgilerle geliştirmenize imkan tanır. Bu, videolarınızın Google video arama sonuçlarında daha üst sıralara çıkmanıza yardımcı olur.
News Sitemap
Bir news XML sitemap’ı kullanarak, yayın tarihi gibi yapılmış olan yayına özel bilgilerle, kendi haber içeriklerinizi hazırlayabilirsiniz. New XML sitemap arama motoru botlarının yeni haber değeri bulunan içerikleri toplamasına olanak tanır. Bir haber sitemap’ı ilave etmek, Google haberlerdeki sıralamanızı üst sıralara taşıyabilir.
Bir XML sitemap formatı;
Dosya UTF-8 karakter kodlu olması gerekir.
Açılış <urlset> etiketiyle başlayıp, kapanışı ise </urlset> etiketiyle bitmesi gerekir.
<urlset> etiketi içşndeki isim alanını (protokol standartları) belirtilmesi gerekir.
Her bir URL için üst XML etiketi olarak bir <url> girişi eklenmesi gerekir.
Her bir <url> ana etiket için bir <loc> alt öğe girişi eklenmesi gerekir.
Diğer tüm eklentiler ise tamamen isteğe bağlıdır.
Aşağıda vermiş olduğumuz örnekte, sadece bir URL içeren ve isteğe bağlı olan bütün eklentileri kullanan bir sitemap yöntemi gösterilmiştir. İsteğe bağlı olan etiketler italik yazı ile yazılmıştır.
XML sitemaphazırlama yolları
Wordpress yardımı ile XML Sitemap hazırlama
Yoast SEO eklentisi
Wordpress'te herhangi bir XML sitemap hazırlamanın bazı yolları vardır. Yoast SEO eklentisi, bir Wordpress web sayfasının ya da bloğunun SEO’sunu geliştirebilmek için yaygın bir şekilde kullanılan popüler eklentileri arasındadır. Wordpress eklentiler alanından Yoast SEO eklentisi yüklenir ve adımlar takip edilerek aktif hale getirilir.
Google XML Sitemap eklentisi
Google XML sitemap eklentisi, arama motoru botlarının web sayfanızı taramasına yardımcı olabilmek için ya da web sayfanız için bir XML site haritası hazırlamak için de kullanılabilir. Bu eklenti, Google, ASK, Bing ve Yahoo gibi arama motorları için sitemap hazırlamanın en basit yoludur. Wordpress eklentileri bölümünden Google XML sitemap eklentisi yüklenir ve belirtilen adımlar takip edilerek aktif edilir. Etkinleştirildiği zaman web sayfanız için site haritası otomatik bir şekilde meydana gelmiş olur.
Screaming Frog ile XML Sitemap Hazırlama
Bu program ise SEO aktivitelerinin her birinde size yardımcı olan oldukça güçlü bir masaüstü yazılımıdır. Screaming Frog, 500 sayfaya kadar ücretsiz olarak tarama sağlamaktadır. 500 sayfadan daha büyük bir web sayfasını taramak için ise bir tane Screaming Frog lisansına sahip olmanız gerekmektedir. Screaming Frog’ masaüstü bilgisayarınıza kurun. Sitemap hazırlamak istediğiniz web sayfanızın URL’sini üst kısımdaki alana yazın. Web sayfanızın taranma büyüklüğüne göre 5-10 dakika ile birkaç saat arasından zaman alacaktır. Menü çubuğunda bulunan sitemap kısmına basın ve “XML Sitemap Oluştur” seçeneğine tıklayın. Önünüze çıkan adımları takip edin ve sitemap’ınızı kaydedin.
Sitemap’inizi Google’a İletin
XML sitemap’ınız hazır olduğu zaman, Google search console aracına iletmeniz gerekmektedir. Google search console’un ana sayfasını açarak web sayfanızı seçin. Tarama ikonuna basın ve kendi sitemap’ınızı seçin, sitemap ekle / test et ikonuna tıklayıp oluşturmuş olduğunuz sitemap’ın URL’sini girin ve gönder tuşuna basın. Bu aşamaların hepsini tamamladıktan sonra Google botlarının gönderilerinizi işleme alması ve site içindeki sayfalarınızı taraması birkaç gün sürebilir. Sitemap’ınızı hazır hale getirdikten sonra URL’sini mutlaka robots.txt dosyasının içine eklemeyi unutmayın