0
.htaccess Nedir? Ne İçin Kullanılır?

.htaccess Nedir? Ne İçin Kullanılır?

.htaccess nedir? Nasıl kullanılır?

.htaccess dosyası (hypertext access), web sunucusu yapılandırmalarından bağımsız olarak bir yönetimi mümkün gösteren, belirli bir web sunucu tarafından destek sağlanan, dizin seviyesinden yapılandırma dosyalarının genel adıdır. Web dizini içinde bulunur ve web sunucusunun genel anlamda yapılandırma ayarlarının bazılarının içinde yer aldığı dizin için geçersiz görerek yeni kuralların ilave edilebilmesini sağlar.

.htaccess dosyasının asıl amacı her bir klasöre erişimin ayrı olarak kontrol edilmesidir. Örnek verecek olursak, herhangi bir klasöre parola koruması ilave edilebilmesi gibi. Bunun yanında. htaccess dosyaları, karakter setleri, içerik türleri, CGI uygulayıcıları ve daha pek çok düzenleyici parametreler içerebilir.

.htaccess Dosyası Nerede Bulunur?

.htaccess dosyası web sayfasının ana doküman dizininde yer alabilir. Bu dosyayı görüntüleyebilmek için;

  • cPanel yönetim paneline giriş yapılır,
  • Dosya yönetici simgesinin üstüne tıklayın,
  • “Gizli dosyaları göster” seçeneğine işaret koyun,
  • Doküman dizinini seçin ve “Git” butonuna basın,
  • .htaccess dosyasını publıc_html klasörünün altında düzenleyebilir ve görüntüleyebilirsiniz.

Not: dosyanız diğer dizinlerde veya ana dizin içerisinde yer almıyorsa “.htaccess” ismiyle kendiniz yapabilir ve kodlarını girebilirsiniz.

.htaccess Hangi Amaçlar için kullanılmalıdır?

.htaccess dosyası kullanarak bir takım parola ile korumaya alınabilir. Böyle bir durumda çoğu kez yanında ve içerisinde kullanıcı parolalarının ve adlarının bulunduğu. htaccess dosyası yer almaktadır.

URL Yönlendirme yöntemi (Rewriting URL)

URL yönlendirme özelliği ile uzun olan adresler daha kısa, farklı adreslere veya hatırlanabilir adreslere yönlendirilebilir.

.htaccess nasıl kullanılır?

.htaccess, dosyanın tam adıdır, dosya uzantısı anlamına gelmez. Örnek verecek olursak, ‘dosya. Htaccess’ isimli bir dosya meydana getirmezseniz, yalnızca ‘.htaccess’ olarak isimlendirilir. UltraEdit, TextPad, Microsoft WordPad ve buna benzer (Microsoft NotePad’I kullanmanız mümkün değildir) iyi bir metin düzenleyiciden faydalanarak. htaccess dosyası yapabilirsiniz. .htaccess dosyanızı yüklerken, dosyayı ASCII modunda yükleme yapmanız oldukça önemlidir. BINARY ve ASCII, veri aktarımı yapmak için farklı yöntemlerdir ve. htaccess dosyaları BINARY olarak değil, ASCII modunda aktarılmaktadır. Tahmini olarak FTP yazılımının varsayılan BINARY olacağından dolayı menülerin içinde bir ‘Trans Mode’ ya da ‘Trans Type’ seçeneğini aramanız gerekmektedir. .htaccess dosyasını, üzerinde üstünde etkili olmasını istediğiniz dizin dosyasına yükleyin.

.htaccess dosyanız yüklendiği zaman, web sitenizde yer alan dosyalar için dizin listelerinde görünmeyebilir. Böyle bir durumda endişelenmenize gerek yok; Bu FTP yazılımınızın ya da sunucunuzun izleyeceği anlamına gelmektedir. Bu da herhangi bir sorun teşkil etmemelidir. .htaccess dosyasında yer alan dosya izinleri doğru bir şekilde ayarlanmazsa olası bir hataya neden olabilir. Dosya izinleri her zaman ‘755’ olmak zorundadır. .htaccess dosyanız bu durumda işe yaramazsa, web barındırma şirketinize veya sistem yöneticinize başvuru yapın ve hesabınızdaki. Access’i etkin hale getirdiklerinden emin olun. Kimi web hosting firmaları onayı olmayan kullanımlara izin vermez. Eğer hatalar devam ederse, tavsiye için bu yazımıza bir göz atın veya tavsiye için sistem yöneticinizden destek alın.

Özel 404 Sayfaları ve. htaccess

Özel 404 sayfaları yapmak çok faydalıdır. Örnek verecek olursak, eğer bir URL sayfası çalışmazsa, web sitesi kullanıcılarına iyi bir hata mesajı iletmenizi sağlar. Bu, düşmanca “404 Dosya Bulunamadı” hatası vermekten kaçınır ve tahmini olarak çözümleri açıklayan ve kullanıcıyı hayal kırıklığına uğratıp yok olmadan geriye web sitenizin içeriğine yönlendirilmiş olan bir dostu 404 sayfası görüntülemenize imkân verir. Özel hata belgelerinizi ayarlayabilmek için, aşağıdaki metni içeren talimatları ve ana talimatları izleyerek bir. htaccess dosyalı meydana getirin.

Yukarıda belirtilen satır, bir 404 (dosya bulunamadı) hatası meydana geldiğinde Apache Web sunucuna /error_pages/404.html adresinde yer alan sayfayı görüntülemesini iletir. Bu örnekte ise hata belgesini meydana getirdiğinizi ve “404.html” isimlendirdiğinizi ve alan adınızın alt kısmına “error_pages” isimli bir dizine koyduğunuzu varsayalım. Örnek verecek olursak, http://www.alaniniz.com/error_pages/404.html

404.html sayfası, web sitenizde yer alan diğer belgeler gibi normal bir HTML belgesidir ve istediğiniz bütün içerikleri görüntüleyebilirsiniz, fakat bir “Dosya Bulunamadı” mesajını da kesinlikle eklemenizi tavsiye ederiz.

.htaccess ve Yönlendirme

Yeniden yönlendirme, web sitesi kullanıcılarını web sitesinde yer alan herhangi bir belgeden diğerine yönlendirmenizi sağlamaktadır. Bu durum örneğin, web sitenizin içeriğini başka bir yere taşıdıysanız ve eski bağlantılardan yeni içerik konumuna kullanıcılarınızı tekrardan yönlendirmek istiyorsanız oldukça faydalıdır. Yönlendirme işlemlerini ayarlayabilmek için, aşağıdaki metni içeren talimatları ve ana talimatları takip ederek bir. htaccess dosyası oluşturun.

Yukarıda belirtilen satır, bir kullanıcı “old_dir” dizininde yer alan bir belge talep ederse “new_dir” dizininde yer alan “index. Html” belgesini açmak istediği Aphace Web sunucusuna iletir. Bu örnekte ise, “old_dir”, kullanıcının istemiş olduğu belgenin bulunduğu alandır ve ana alanınızın alt kısmında yer alan bir dizin veya belgedir. Bu, kullanıcıları bir web sitesi belgesine “old_dir” klasörüne yönlendirebileceğimiz anlamına gelmektedir. Web sitenizin içinde tutulmasına gerek yoktur ve herhangi bir web sitesi de olabilir.

Htaccess ile IP Adresi Engelleme Nasıl Yapılır?

Aphache Web sunucusu tarafında sunulan kullanıcıları engelleme olasılıkları, belli kullanıcılara erişimi geri çevirmenizi sağlar. Bu, istenmeyen kullanıcıların engellenebilmesi için ya da web sayfasının belli başlı alanlarına, örneğin yönetim alanı gibi yerlere erişmesine izin vermek için oldukça faydalıdır. Kullanıcı kısıtlamalarını engellemek ve ayarlamak için, rehberliği ve aşağıdaki metni içeren ana talimatları izleyerek. htaccess dosyası oluşturun:

order allow, deny
deny from 255.0.0.0
deny from 123.45.6.
allow from all

Yukarıda belirtilen satırlar, Apache Web Sunucusuna, “123.45.6 “ve “255.0.0.0” IP adreslerinden gelmiş olan kullanıcıları engellemesini söyler. İkinci IP adresinin dördüncü basamak kümesinin eksik olduğuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu, verilen ipucu ile eşleşme sağlayan herhangi bir IP adresidir. Üç haneli olan ilgili IP’leri engeller. Örnek verecek olursak; “123.6.255” ve “123.45.6.10” IP’leri engellenir.

htaccess ve SEO

Hemen htaccess dosyasının kullanımını ve konunun SEO ile ilgili ne alakasının olduğunu anlatıyorum…

1 – 301 Yönlendirmeleri

301 yönlendirmeleri, kalıcı olan URL yönlendirmeleridir ve hem arama motoru botlarını hem de kullanıcıları değiştirmiş olduğunuz sayfalara yönlendirmenizi sağlar. Haliyle arama motorları hem eski hem de yeni sayfanızı eş zamanlı taramak zorunda kalmaz ve dolayısıyla yinelenmiş sorunlarını halletmiş olursunuz.

Yapmanız gerekenler:

Aşağıda verilmiş olan kodu. htaccess dosyasına ekliyoruz.

Options +FollowSymLinks
RewriteEngine on
Redirect 301 /dosya1.html http://www.orneksite.com/dosya2.html

Bu örnekte ve birazdan vereceğimiz örneklerin tamamında, , orneksite. com’u kendi site adresinizle değişmenizi, dosya adlarını da olması gereken isimlerle değiştirmenizi rica ediyoruz.

2 – Statik URL - Dinamik URL Yönlendirmesi

SEO uyumlu URL konusunun ilk kuralı, URL sayfasının okunabilir olmasıdır. Yani bir web sitesinin adresini gördüğünüz zaman o sayfanın eğer neyle alakalı olduğunu anlayabiliyorsanız, SEO uyumlu URL sınavının ilk problemini de çözmüşsünüz demektir.

Örnek:

SEO uyumlu olmayan

 

Şimdi ise yukarıdaki dinamik URL, sitatik ve SEO uyumlu URL yapısına yönlendirme yapalım.

RewriteEngine on

Options +FollowSymLinks

[nc]RewriteRule ^urun.php$ http://www.ornek.com/erkek-espadril.php? [r=301, l]

RewriteCond % {QUERY_STRING} ^keyval\=48\&Keyval2\=72$

3 – Aynı Anasayfayı Açan URL Problemleri

Web sayfanıza ait ana sayfayı yalnızca tek bir URL açılması gerekir. Aksi halde web siteniz yenilenen içerik sorunu ile tekrar karşılaşabilir.

 

YAZAR HAKKINDA



YORUMLAR (0)
YORUM YAP