404 Sayfası Nedir?
404 Hatası Nedir? Nasıl Çözülür?
404 Not Found hatası, web sayfanızı ziyaret etmiş olan kullanıcıların sayfayı görüntüleyememesi anlamına gelen bir tabirdir. Sunucu bağlantısının oluşmadığı zaman meydana gelen “Sunucu bulunamadı” gibi hatalarla aynı olduğu sanılmaktadır. Aslına bakacak olursanız nedenleri farklı olabilir. 404 hatasının meydana gelip gelmediğini site sahiplerinin devamlı kontrol etmesi gerekmektedir. Düzenli olarak yapacağınız kontroller sayesinde hata meydana geliyorsa tespit edilebilir ve çözüme kavuşturulabilir.
404 Hatası Neden Meydana Gelir?
404 hatalarının pek çok sebebi olabilir. Kullanıcı tarafından sayfanın açılması esnasında meydana gelebilen bu hatanın bir takım nedenlerini sizlere açıklayalım:
1- Sayfanın URL’sini Değiştirmek
Sitenizi optimize ederken sayfaların bazılarının URL’leri eğer uygun olmazsa değiştirilir. Burada dikkatli olunması gereken önemli bir nokta vardır. URL değişimin tamamladıktan sonra eski URL’nizi yeni URL’nize yönlendirmeniz gerekmektedir. Aksi halde indekslenmiş ve kullanıcıların yoğun bir şeklide ziyaret ettiği sayfalarınız 404 hatası verebilir. Böyle bir durum meydana geldiğinde sayfa indexleme sırasında problemler yaşanabilir.
2-Eklentilerin Değiştirilmesi
Diyelim ki sitenizde SEO eklentisi var ve diğer eklentileri de denetlemek için eklentilerinizi değiştirmek istiyorsunuz. En iyisini bulmak için yapılmış olan değişiklikler bazen iyi sonuçlar verirken bazen de zararlı sonuçlara neden olabilir. Bu sebepten dolayı eklentilerde değişiklik yaparken çok dikkatli olmalısınız. URL ve sitemap üzerinde yapılmış olan köklü değişimler sitenizde büyük zararlar oluşmasına neden olabilir. Özellikle sayfa URL’lerinde yapılmış olan köklü değişiklikler, sayfalarınızın arama motorları sıralamasında tepe takla olmasına neden olabilir. Bunun için çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Yapacağınız değişiklikler, eklemek istediğiniz SEO eklentileri ve sitenizin yapısı üzerinde değişiklikler yapmadan önce kesinlikle araştırılması gerekir.
3- Kategori ve Etiket Değişikliği
Kategori ve etiketlerde bazı nedenlerden dolayı değişiklikler yapabilirsiniz. Fakat değişiklik yaptıktan sonra kesinlikle yönlendirme yapmanız gerekmektedir. Örneğin tag formatının içinden tag bölümüne çıkarmak isteyebilirsiniz. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi kesinlikle yönlendirme yapmanız gerekmektedir.
404 hatalarının başlıca nedenlerinden olan ve site sahiplerini yakından ilgilendiren iki ana nedene değinmeye çalıştık. Ayrıca sunucu dosyalarının yanlış ve eksik aktarılması, bakım süreci, sayfanın kaldırılması, sayfanın kapatılması ya da dosyaların tekrardan farklı isimlerle isimlendirilmesi gibi nedenlerden ötürü de 404 hatası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
404 Hatası Yönlendirmesi Nedir ve Nasıl Yapılır?
1- Google Webmaster Tools
İlk olarak Google Webmaster Tools üzerinden yapılmış olan bir çözümden söz edeceğiz.
Sitenizde yer alan herhangi bir sayfanın URL’sini değiştirdiğiniz ve önünüze 404 hatası çıkıyor.
2- 404 Error Monitor
404 Error Monitor eklentiyi indirip kurulumunu yaptıktan sonra 404 hatasını tespit edip kaldırabilirsiniz.
404 Error Monitor eklentisi nasıl kurulur:
- 404 error monitor isimli klasörü /wp-content/plugins dosyasına yüklemeniz gerekir
- Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra “Eklentiler” bölümünden aktif hale getirilip yarları yapılandırın. Eğer ağ kurulumunu seçtiyseniz ayarları ağ yönetim panelinden yapılandırabilirsiniz.
- Sitenin mevcut olan 404 hatalarını tespit edebilmesi için 404 hata izleme sayfasına giriş yapın. Ağ kurulumu, ağın tamamı için hata listesi, hataların tek tek gösterilebilmesi için ayarlar menüsünden 404 hata izleme dosyasını kullanabilirsiniz.
3-Redirection
Bu eklentiyi kullanarak 404 hatalarını tespit ederek yönlendirme gerçekleştirebilirsiniz.
Yönlendirme yapılan URL’leri de görüntüleyebilirsiniz.
Redireciton eklentisinin kurulumu:
- Redirection dosyasını indirin ve ardından yükleyin.
- Dosya yüklendikten sonra eklenti yöntemi sayfasında etkin hale getirin.
404 Not Found Hatasının Nedenleri?
404 hatasının birkaç nedeni olabilir ve ne yazık ki site ziyaretçileri olarak böyle bir duruma çözüm getirmek oldukça zordur. Böyle bir sorunu çözmesi gereken kişi site sahibidir. 404 hatalarının nedenlerini aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
1-) Yanlış Yönlendirilmiş Olan Bağlantılar
Site üzerinde yer alan menülerde veya farklı sitelerden yönlendirilmiş olan bağlantılarda yazılımcı tarafından yönlendirilmiş olan site trafikleri sebebiyle 404 hata sayfası meydana gelebilmektedir.
2-) Site Dosyalarının Yanlış Klasöre Aktarılması
Aktarılan ve taşınan site görselleri ve dosyalarının dizin yolu değişmelidir. Böyle bir değişiklik yapıldığı zaman tüm sitede yer alana bağlantı yönlendirmeleri düzenlenmez ise sitenin bazı yerlerinde 404 hatası ile karşılaşmak kaçınılmaz olur.
3-) Sunucudan Kaldırılan Dosyalar
Sunucu üzerinden kaldırılmış olan dosyalara erişilmeye çalışıldığı zaman da sunucu üzerinde bu şekilde bir dosya yer almadığı için ziyaretçi 404 hatası ile karşılaşacaktır. Site yöneticisi tarafından yapılmış olan yönlendirmeler ile ziyaretçilerin böyle bir hata ile karşılaşmasının önüne geçilmiş olur.
4-) Dosya Adının Değiştirilmesi
İnternet sitesinde değiştirilmiş olan bir dosya ismi sebebiyle ulaşım sağlamaya çalışan kullanıcılar 404 hata mesajı ile karşı karşıya kalabilirler. Örnek verecek olursak; /hakkımızda sayfasının adı /biz-kimiz şeklinde değiştirilmiş ise yönlendirme bağlantısının sonunda slash yer alıp almaması konusunda 404 hata mesajı karşımıza çıkabilir
Error 404 Sayfaları Düzenlenme Nedeni Nedir?
Sık bir biçimde karşılaşılabilecek olan HTML durum kodları arasında bulunan Error 404 hem yayıncı hem de kullanıcı için üzücü bir durum anlamına gelir. Kullanıcıların 404 hatası için yapabilecekleri bir şey yoktur ancak site yöneticileri bu konu hakkında önlem alabilirler.
404 Sayfa Denetleyici
WordPress sistemi kullanıyorsanız; küçük bir eklenti yardımı ile 404 hatası meydana getiren veya oluşturan sayfaları hata meydana gelmeden kontrol altına alabilirsiniz. Broken Link Checker eklentisi bu konu hakkında uygun bir denetçi biçiminde çalışmaktadır.
- Kırık olan bağlantıları tespit eder,
- Eksik yönlendirmeleri ve görüntüleri algılar,
- Yönetim panelinden ve e-mail aracılığı ile bilgi verir,
Söz konusu işlevsellik, yayıncı olarak web sayfanızda meydana gelen 404 hatalarını kolay bir şekilde yönetir, kırık olan linklerini düzene sokar. Bunun yanında, kullanıcıların 404 hatası ile karşılaşmalarını engellemiş olur. Öte yandan, düzgün bir biçimde çalışmayan 404 sayfalarının ve hatalı yönlendirmelerin arama motorları bakımından değerine de olumsuz etki edeceğini unutmamanız gerekir. Belirtmiş olduğumuz eklenti ile kırık olan bağlantıların arama motorları tarafından izlenmesi de engellenmiş olur.
Neden fark eder?
404/410 (bulunamadı) ya da 301 (taşındı) kodlarının yerine başarı kodu döndürmek oldukça kötü bir uygulama biçimidir. Başarı kodu, arama motorlarına belirtilen URL’de gerçek bir sayfa yer aldığını belirtir. Böylelikle sayfa arama sonuçları listesinde listelenebilir ve arama motorları asıl sayfanızı taramak için harcayacağı zamanı mevcut olmayan URL’yi taramaya çalışarak harcar.
Ne yapmalıyım?
- Sayfanız artık aktif değilse ve açık olarak yenisi ile değiştirilmediyse, 404 (bulunamadı) ya da 410 (Gitti) yanıt kodlarının döndürülmesi gerekmektedir. Her iki kod da hem arama motorlarına hem de tarayıcılara böyle bir sayfanın olmadığını açık bir biçimde iletir. Hatta eğer mümkünse kullanıcıya özel bir 404 sayfası bile görüntüleyebilirsiniz. Örnek verecek olursak; En popüler sayfanızın listesini görüntüleyen ya da ana sayfanıza bağlantı sağlayan başka bir sayfa.
- Sayfanız açık bir şekilde değiştirildiyse ya da taşındıysa, kullanıcıyı uygun bir şekilde yönlendirmek için 301 (kalıcı yönlendirme) kodunu döndürmeniz gerekmektedir.
- Hatalı bir şekilde sayfanızı soft 404 olarak işaretlendiğini düşünüyorsanız, oluşturulmuş olan içeri ve döndürülen HTTP konu inceleyebilmek için URL Denetleme aracını kullanmanız gerekir. Oluşturulmuş olan sayfa eğer boş ise sayfanız yüklenemeyen pek çok kaynağa (komut dosyaları, resimler ve metin dışı diğer öğeler) atıfta bulunuyor ve soft 404 hatası olarak yorumlanıyor olabilir.