Domain'de Yaş ve Tescil Süresi
SEO açısından domain yaşı önemlidir. Domain geçmişi eski tarihlere dayanan bir web sitesi arama motorları için domain saygınlığı yüksek bir web sitesidir. Elbette sadece domain yaşı arama motorlarında sıralama almak için yeterli değildir. Yaşı büyük bir domain satın almanın yanında kaliteli ve özgün içeriklerle desteklenmeli, prestijli sitelerden backlink alınmalıdır. Rekabet gücü yüksek anahtar kelimeler kullanan fakat yeni açılan bir web sitesinin hemen üst sıralarda yer almasını beklemek hayaldir. Çünkü geçmişi köklü rakip web siteleri her zaman sıralamada ilk sıralarda yer alır. Domain yaşı büyük olup rekabet gücü zayıf olan bir web sitesi ise kaliteli web sitelerinden alacağı backlinklerle yine sıralama elde edebilir.
Domain Yaşı Neden Önemli?
Domain yaşının SEO’ ya etkisi büyüktür. Google sıralamasında domain yaşı önemli rol oynar. Çünkü arama motorları domain yaşı büyük olan siteleri daha güvenilir bulmaktadır. Bunun yanında özgün içerikler ve web site içeriklerinin sık-sık güncellenmesi gerektiğini de vurgulamak gerekir. Sıralamayı etkileyen en büyük unsur domain yaşıdır.
Rekabetin oldukça yüksek olduğu günümüzde firmalar hemen web sitesi yaptırmak ve web sitelerini arama motorlarında ilk sıralarda görmek istiyor. Web sitesi ile ilgili her şey mükemmel yapılmış olsa bile domain yaşı yeni ise istenen verim hemen sağlanamıyor. Hızlı verim alabilmenin yolu domain yaşından geçiyor. Domain yaşı 5 yıl ve üzeri olanlar eski kabul edilip SEO’ ya etkisi yüksektir. SEO uyumlu tasarlanan bir web sitesinin domain yaşı büyük ise Google sıralamasında ilk sayfada ya da ilk sayfaya yakın yer alacaktır.
Domain Yaşı Sorgulama
Domain yaşını sorgulamak için internette birçok sorgulama aracı bulunuyor. Hesaplama işlemini yapmak için bu adreslerden birine girmek ve web sitesini URL’sini girerek “Domain Yaşını Bul” seçeneğine tıklamak yeterlidir. Domain yaşı hemen hesaplanır. Domain yaşı yanında domain kayıt tarihi, son kullanma tarihi ve yenileme tarihleri de öğrenilebilir. Bir domaini satın almadan önce bu adreslerden birine girerek söz konusu domainin kaç yaşında olduğu saniyeler içinde öğrenilebilir.
Domain Yaşı ve Site Yaşı
Domain yaşı ile site yaşı farklı şeylerdir. Örnek vermek gerekirse bir alan adı 10 yıllık olabilir. Fakat web sitesi Google tarafından 10 yıllık bir web sitesi olarak kabul edilmez. 10 yıldır kayıtlı olup içinde içerik olmayan ve bunun yanında aktif olmayan web siteleri Google gözünde sıfır sitelerden farksız değildir. Yani yeni açılmış web siteleri ile aynı durumdadır.
Domain Tescil Nedir?
Domain tescil demek, belli bir süreliğine alan adının kullanma hakkının kiralanmasıdır. Yani aslında domain satın alınmıyor. Minimum 1 yıldan başlayan sürelerle kiralanıyor. Süre bittiğinde tescil yenileniyor ve kullanma hakkı devam ediyor. Süre bitmeden yenileme yapılmazsa domainin başka biri tarafından tescil edilmesi söz konusudur. Bu durumda domain başka bir web sitesi tarafından kiralanan süre boyunca kullanılmaya başlar.
Alan adı bir kez kaydedildiğinde kiralanan süre boyunca web site sahibine aittir. Kullanma hakkının devam etmesi için de zamanında yenilenmesi gerekir. Alan adı süre bitiminden birkaç gün önce yenilenmelidir. Yenileme işlemini son güne bırakmak olası bir erişim sorununa karşı yenileme hakkının kaybedilmesi ile sonuçlanabilir. Yenileme süresinin kaçırılmaması için otomatik domain tescil yenileme talimatı da verilebilir.
Alan adı yenileme süresinden itibaren 40 gün içerinde yenilenmezse domain kurtarma periyoduna girer. Bunun yanında standart yenileme bedeline ilave ücretler eklenir. Hiç yenilenmemesi durumunda da alan adı müşteri hesabından düşer ve başkaları tarafından kaydedilebilir hale gelir. Tamamen silinme süresi alan adının türüne göre değişmektedir.
Domain Tescil Süresi
Domain tescil, 1 yıldan 10 yıla kadar domainin kayıt altına alınması demektir. Bir domain, tescil prosedürü olarak aşağıdaki aşamalardan birinde yer alır. Her bir aşamanın ne demek olduğu ve sonuçlarına kısaca bakalım.
Active Status
Domainin kayıtlı yani aktif olduğunu gösterir. Bekleme veya düşme aşamasına henüz gelmemiştir. Bu aşamada domain sahibi tarafından domain süresi normal fiyatlandırma ile uzatılabilir. Domain yönetim işlemlerinin tamamı bu aşama gerçekleştirilebilmektedir.
On-Hold Status
Beklemede demek olup whois sorgusunda “registrar-hold” ibaresi ekrana çıkar. Domain kayıt süresinin dolması ile birlikte alan adı ilk olarak “On-Hold” statüsüne düşer. On-Hold statüsüne geçen domainlere Domain & Hosting firması tarafından tescil yenileme için ortalama 5 gün gibi bir süre verilir. Bu süre içinde müşteriler normal fiyatlandırma üzerinden domain sürelerini uzatabilir. 5 günlük süre dolduğunda ise domain firmalarına göre değişen fiyat farkları ile uzantı yenileme ücretleri belirlenir.
Redemption Period
Domain süresini uzatmak için verilen son şans denilebilir. Domain kayıt süresi bitiminden itibaren ortalama 38-40 günden itibaren başlar. Bu süre domain firmalarına göre değişmektedir. Bu dönemde domain sahibi normal uzatma ücretine tabi değil, cezai ücretlendirmeye tabi olup ekstra ücret öder.
Pending Delete
Bu aşamada domain yenileme yapılmamıştır ve domain silinmeyi beklemektedir. Bir önceki aşamadan itibaren 5 gün içerisinde domain tamamen silinir. Bu aşamada domain sahibi domaini geri alamaz. Süre bittiğinde ise domain silinir ve yeni kayda uygun hale gelir.
Domain Yenileme İle İlgili Merak Edilen Sorular:
Domain Yenileme İşlemi Yapılmazsa Ne Olur?
Domain ilk olarak alan adı yenileme sürecine gire. Sonra askıya alınır, sonra ceza periyoduna girer, daha sonra da alan adı silinir.
Domain Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?
Domainin kiralandığı Domain & Hosting firmasının kontrol paneline girilir. “Domain ürünleri” sekmesinden “domain yenileme” seçilir. “Süre uzat” sekmesine tıklanarak domain süresi uzatılır.
Domain Yenileme Döneminde Fiyat Nedir?
Domain yenilemek için ilk aşama olup bu aşamada fiyatlar standart liste fiyatlardır. Ekstra ya da cezai bir ücret ödenmez.
Domain Yenilenmezse Web Sitesi Yayınlanmaya Devam Eder mi?
Domain yenileme işlemi yapılmazsa web sitesi kapanır. Bu nedenle domain yenileme işleminin zamanında yapılması gerekir.
Domain Tescil Süresi Ne Zaman Uzatılır?
Domain kaç yıllığına kiralandı ise o süre bitmeden uzatılmalıdır. Süre uzatma işlemini domain sahibi dilediği zaman yapabilir. Önemli olan domain kullanma süresinin dolmadan yenilemenin yapılmasıdır.
Domain Süresinin Dolduğu Nasıl Öğrenilir?
Domainin kiralandığı Domain & Hosting firmasının kontrol panelinden öğrenilmektedir. Domain tescil süresi dolmadan domain firması tarafından domain sahibine maille hatırlatma yapılır. Alan adı takibi ve domain yenileme işlemini yapmak zor bir işlem değildir.
Alan Adına Göre Tescil Süresi Değişir mi?
Alan adı tescil süresi “.com”, “.net” ve “.org” alan adları için 10 yıldır. “.tr” uzantılı alan adları ise en fazla 5 yıl süre ile tescil edilebilir.
Son olarak: Yeni bir web sitesi doğru yolda ilerliyorsa Google tarafından çok ta göz ardı edilmez. Yıllar içinde web sitesine verdiği puanlarla sıralama almasını sağlar. Domain yaşı eski ise ekstra puan vererek bu süreci hızlandırır. Yaşı büyük domain satın almak ilk etapta cazip olsa da önemli olan domainin ne tür bir site barındırdığıdır. Bir sektörde puan almış bir alan adını farklı bir sektörde kullanmak kelime puanını hemen sıfıra indirir. Aynı kategoride kullanılanlar ise puan kaybına uğramaz.