0
Kırık Linkler Nedir? Nasıl Düzeltilir?

Kırık Linkler Nedir? Nasıl Düzeltilir?

İngilizce tabirle Dead Link ve Broken Link olarak bilinen “kırık link” web sayfalarında herhangi bir hata sonucu açılamayan sayfaları ifade etmektedir. Söz konusu durum herhangi bir bağlantı veya var olmayan bir diş sayfadan meydana geliyor olabilir. Bozuk bir linke tıkladığımız zaman karşımıza gelen hata mesajı; kırık bir link ile karşılaştığımızı gösterir. Kullanıcı olarak kırık bir linkle karşılaşmış olduğumuz sayfayla alakalı kötü bir hisse kapılmak çok yüksek bir olasılıktır. Söz konusu hatanın Webmaster tarafından hızlı bir şekilde düzeltilmesi gerekmektedir. Peki, kırık link nasıl meydana gelir? Ve kırık link nasıl düzeltilir? İşte bu merak edilen soruların cevapları…

Kırık Link Nasıl Oluşuyor?

Kırık link; ölü olarak da belirtilen web sayfa bağlantılarının genel adıdır. Söz konusu linkler birçok farklı nedenden dolayı oluşabilir ancak en fazla karşılaşılan nedenler aşağıdaki gibidir;

  • Bağlantının web sayfası sahibi tarafından yanlış yönlendirilmesi,

  • Web sitesinin ilgili bağlantıyı kaldırmış olması,

  • Web sitesinin kalıcı bir biçimde kaldırılmış olması veya farklı bir bağlantıya taşınmış olması,

  • Kullanıcıların sahip olmuş oldukları güvenlik yazılımları veya web sayfasına erişimi engelleyen özel bir güvenlik duvarının kullanılması,

  • Web sitesinin sahibi tarafından, erişime dışarıdan kapatılmış olması ( internet sitesi veya sınırlı erişim sayfaları)

Sıradan görülen nedenler web sitesinde bulunan bazı sayfaların link hatası vermesine sebep olabilir. Kırık link hataları meydana geldiğinde genellikle kullanıcıların monitörlerinde “404-File or directory not found” uyarı görünür. Ekranda beliren bu uyarıyla karşılaşan kullanıcıların büyük bir kısmı da ilgili sayfayı kapatarak web sayfasını terk eder. Kırık linkten dolayı meydana gelen 404 hatalı sayfalar hem SEO açısından (arama motoru optimizasyonu) sitenizin zarar görmesine hem de ziyaretçi kaybına sebebiyet verir. Peki, bu sorunu nasıl çözeriz? İlk olarak sorunun nereden kaynaklandığını tespit ederek başlamalısınız, sonra işiniz daha da kolaylaşacaktır.

Kırık Linkleri Nasıl Tespit Ederiz?

Hatalı linkleri tespit etmeden problemi çözmek pek mümkün değildir. İlk olarak manuel yöntemle teker teker sayfa uzantılarını kontrol ederek tespit yapmanın imkânsız olduğunu belirtelim. İnternet ortamında ücretsiz olarak sunulan ve etkili bir şekilde çalışan pek çok site yer almaktadır. Bu söz konusu web araçlarına kısaca göz atacak olursak;

  • Dr. Link Check,
  • W3C Link Checker.
  • Broken Link Check,

Broken Link Check

İnternet üzerinde aktif bir şekilde çalışan bir kırık link tespit sitesidir. Tek yapmanız gereken şey, belirtilen web sayfasını açıp, kullanmış olduğunuz web sitesinin linkini ana sayfaya kopyalamak ve sonrasında Find Broken Links Now ikonuna basmaktır. Kısa bir süre içinde kırık olan linkler sıralanacak ve sonrasında da sorunu nasıl çözeceğinize dair öneriler karşınıza çıkacaktır.

Dr. Link Check

Dr. Link Check de diğer program gibi internet üzerinde aktif bir şekilde çalışan kırık link sitelerinden biridir. Web sayfanızı ücretsiz olarak kontrol edebilirsiniz ancak bu site kontrollerini 2.500 link ile sınırlandırmaktadır. Daha fazla linke sahipseniz paketinizi yükseltmeniz gerekmektedir. Arama motorları aracılığı ile kolaylıkla ulaşım sağlanabilen Dr. Link Check’in ana sayfasına link uzantısını ekleyin ve sonrasında Start Check ikonuna basın, program kontrollerini sağlayacaktır.

W3C Link Checker

Kırık link hatalarıyla ilgili en kapsamlı taramalara W3C Link Checker ile erişim sağlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken belirtilen web sayfasını açarak site adresinizi açılmış olan saydaki arama çubuğuna eklemek. Check bastığınızda kısa bir süre sonra web sitenizle alakalı; hem kod hatalarını hem de kırık linkleri tespit edebilirsiniz.

Kırık Linkler Nasıl Düzeltilir?

Web sayfanıza ekleyeceğiniz küçük bir eklenti ile tespit etmiş olduğunuz bütün kırık linkleri kolay bir şekilde 301 yönlendirmeleriyle onarabilirsiniz. Bunun için Redirection isimli eklentiyi web sayfanıza kurun ve sonrasında eklenti ayarları bölümünden kırık linkleri yazarak, yönlendirmek istediğiniz yeni bağlantıları belirleyerek uygulayın. Yapacağınız işlem ile tespit etmiş olduğunuz bütün kırık linkleri kolay bir şekilde 301 yönlendirmesi ile onarabilirsiniz.

Hazır bir eklenti yardımıyla bazit bir şekilde sorunlarınızı çözebilirsiniz. Ancak sahip olduğunuz web sayfasının alt yapısı, eklentileri kurmak için uygun değilse Robots. txt ile de botlara sayfanızı iletebilirsiniz. Bunun haricinde Google Console üzerinde de faydalanabilmeniz mümkündür.

Kırık Linklerin SEO’ya Ne Gibi Etkisi Vardır?

SEO için en önemli başlıklar arasında yer alan şey kullanıcı deneyimidir. Eğer kullanıcı sayfanızda 404 hatası ile karşı karşıya kalırsa hiç zaman kaybetmeden sayfanızı terk eder.

Böyle bir durum sayfanızın çıkma oranını yükselteceği gibi Google botlarının da sağlıklı bir şekilde indekslenmesine engel olur. Dolayısıyla sayfanızdaki kopuk linkler SEO puanınızı hızlı bir şekilde aşağı çeker.

Eğer kaliteli bir SEO çalışması yürüterek sayfanızı optimize etmek için uğraş veriyorsanız kopuk linkler için ayrı bir sayfa açmanız gerekmektedir. SEO uyumlu olan sayfalar kullanıcı deneyimi ile ölçülendirilmektedir. Sayfalarımız kullanıcı deneyimleriyle değer ve kalite kazanır.

Kırık Link Tespit Etme Yöntemleri?

Sayfamızda yer alan ölü linkleri düzeltmek için ilk olarak tespit yapmamız gerekmektedir. Bunun için pek çok analiz aracı yer almaktadır ancak biz sizlere Dead Link Checker kullanılmadan nasıl kırık link tespiti yapılır? Onu göstereceğiz.

İlk olarak deadlink checker sayfasına giriş yapıyoruz ve sayfamızın URL yapısını arama kısmına kopyalıyoruz.

Kırık bağlantılar nasıl tespit edilir?

http://validator.w3.org checklink, bu adres üzerinden tarama yapmanız mümkündür. W3C sitesi yalnızca HTML hatalarını analiz eden bir sistemdir ve kod doğrulama amaçlı kullanılmaktadır. 2012 W3c Validation sitesi başka bir hizmet daha sunmaktadır. Bu hizmet sitenizde yer alan bağlantı çıkışlarını analiz ederek ulaşılamayan bağlantı olup olmadığını tespit etmeye yaramaktadır.

Eğer sitenizde WordPress tabanı kullanıyorsanız http://wordpress.org/plugins/broken-link-checker/ eklentisini kullanarak kırık link kontrolü yapabilirsiniz. Sitenizde bulunan kırık linkleri düzelterek kullanıcı deneyimlerinizi üst sıralara çıkartabilirsiniz. Son olarak site içi hataları tarama ve iyi bir crawler yazılımı olan Xenu programını da kullanarak tarama gerçekleştirebilir, site içi ve site dışı broken link tespiti yapabilirisiniz.

Kırık link düzeltme yöntemini kullanarak backlink kazanmak

Daha önce sunucunuzdan silmiş olduğunuz alt sayfaları kullanarak ana sayfanızın kalite oranını yukarılara taşımanız mümkündür.

Kırık olan bağlantıları tespit ettikten sonra bu bağlantıları ilgili sayfalara veya ana sayfaya yönlendirmek için ise 301 yönlendirme sisteminden faydalanabilirsiniz. Bu şekilde yabacı sitelerde adı geçen “broken link building” ulaşılamayan bağlantılarını backlink e çevirme işlemini gerçekleştirmiş olursunuz.

Daha önce yayın yapmış olan içeriklerin şu an için olmadığını düşünelim. Silinmiş olan bu sayfa / sayfaların otorite puanını yüksek tutabilir. Bu durum israf etmemeniz gereken bir durumdur. Ulaşım sağlayamadığınız alt sayfalarınızın listesini çıkartarak içlerinde page authority değeri yüksek olan sayfaları yönlendirirseniz, ana sayfanızı bir o kadar daha güçlendirmiş olursunuz.

Diğer Sistemlerde Kırık Link Takibi Nasıl Yapılır?

Sitenizin içerik yönetiminde kullanmış olduğunuz araçlardan daha farklı bir eklentiyle kırık link takip etmek istiyorsanız pek çok farklı seçenek yer almaktadır. Dead Link Checker sitesi ile kısa sürede kırık link takibi yapabilmeniz mümkündür. Tamamen ücretsiz olan bu siteyle alakalı alanlara sitenizin adresini eklemeniz ve güvenlik kodunuzu girmeniz halinde yüzlerce linkiniz otomatik bir şekilde analiz edilir ve sonuçlar hemen ekranınıza yansır.

YAZAR HAKKINDA



YORUMLAR (0)
YORUM YAP