Site Hız Optimizasyonu Test Araçları
Web Site Hızı Optimizasyonu Rehberi
Bu yazımızı okuduktan sonra, web sitesi açılış hızı nedir? sayfa açma hızı nasıl yükseltilir?, site hızı testi nasıl yapılır? Sorularına yanıt bulacak ve web sitenizin yüklenme hızını büyük oranda arttırabileceksiniz.
Web Site Hızı Nedir?
İnternet dünyası hayatımıza girmeden önce, hız kavramı normal insanlar için genel olarak ulaşımda kullanılan bir terimdi. Bir yerden başka bir yere gidebilmek için geçen zamanın boyutuna göre, yavaş ve hızlı kavramları kullanılırdı.
Hızın yollar haricinde hayatımızda pek bir anlam taşımadığı zamanlarda, 1984 ve daha erken tarihlerde dünyaya gelmiş olanlar şahit olmuşlardır. Öyle ki insanların ekmek kuyruklarında, 4 ekmek alabilmek için saatlerce kuyrukta beklemek, pek de hızlı bir alışveriş şekli değildi.
Gün geçtikçe teknolojinin gelişmesi ve özellikle internetin hayatımıza girmesiyle birlikte, hız kavramı da hayatımızda iyice yer edinmeye başladı. Aslına bakacak olursanız teknolojide gerçekleşen gelişmenin doğal sonucunun “hız” olduğunu ifade etsek abartmamış oluruz.
Araba reklamlarına rakip olur gibi, hızı ile kendini öven reklamlar yayınlanan şirketlerin arasına kimler kimler girdi. Öyle ki artık çok sayıda yemek şirketi bile reklamlarında, lezzetlerinden çok hızını ön planda tutmaktadır.
Artık sıra beklemeye tahammülü olmayan, istemiş olduğu her şeye kısa bir süre içerisinde sahip olmak isteyen, devamlı olarak daha hızlısını arayan bir topluluk, hatta dünyayı kapsayan insanlar haline geldik.
Her alanda hız arayan, hatta çok daha hızlısını aramaya devam eden insanlar, internet ortamında dolaşırken yavaşlığı kabul etmesi tabi ki beklenemez. Bu nedenle bütün hayatımızda da olduğu gibi, internet dünyasında da hızlı dolaşabilmek oldukça elzem bir durumdur.
Google’da bu söylediklerimize katılıyor ki, resmi blog sitesinde aralıklarla yapmış olduğu açıklamalarda; sayfa gezinme ve site açılma hızına arada bir değinmektedir. Yani Google şu şekilde ifade ediyor, “siteleriniz internet hızı çağına ayak uydursun.”
Web Sitesi Hız Testi Nasıl Yapılır?
Google tarafından site hızı ile ilgili gelen açıklamalarda, web sayfalarının 1 saniyeden daha kısa sürede yüklenmesi önerilmektedir. Tavsiyede bulunan dünyanın en çok kullanılan arama motoru olunca, Webmaster tarafı da bu tavsiyeyi emir olarak görüyor.
Peki, bu dünyada web sitesinin hızı ne durumda? Gerçekten beklenenden daha yavaş bir web siteniz mi var? Yoksa bütün optimizasyonları tamam ve site hızınız yeterli seviyede mi? Tüm bu sorulara yanıt vermenin tek yolu “sayfa hızı testi” yapmakta saklı.
Aşağıda başlıklar halinde vermiş olduğumuz araçlardan faydalanarak, web sayfanızın hızını öğrenebilmeniz mümkün.
-
Google PageSpeed Insights
Webmasterlar tarafından en çok tercih edilen site hızı testi aracı Google PageSpeed Insights; Google şirketi tarafından geliştirilmiş olan bir ölçüm sistemidir. Bu linki kullanarak çevrimiçi hız testi yapabileceğiniz gibi Chrome tarayıcınıza buradan ekleyeceğiniz uzantı ile hiçbir sekme veya sayfa açmadan hız testi yaptırabilirsiniz. Web sayfanıza 0-100 arasında bir puanlama sistemi sunan bu ölçüm sistemi, daha hızlı bir web sayfası için gerekli olan iyileştirmeleri de rapor niteliğinde sunar.
-
Google Test My Site
Mobil sitenizi 3G bağlantısı ile çevrimiçi bir şekilde test edebileceğiniz bu sitede web sitenizin yavaş olması sebebi ile kaybetmiş olduğunuz trafiği de tahmini olarak sizlere sunmaktadır. Google PageSpeed Insights gibi bir rapor alabilmenizi de sağlayan web site ölçüm aracına arama motorları aracılığı ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
-
WEBPAGETEST
Sitenizin hangi tarayıcı ile hangi ülkeden, ne tür bir cihaz ve işletim sistemi ile hangi hızda yüklendiğini öğrenebilmek için mükemmel bir araç olan WEBPAGETEST; sunmuş olduğu raporla detaylı bir şekilde analiz yapma olanağı tanıyor. Çevrim içi site hızı testi için aramam motorlarını kullanarak kolaylıkla erişim sağlayabilirsiniz.
-
GTmetrix
Oldukça detaylı bir analiz sunan bu araçta kullanıcı girişi yapmanız durumunda, aynı WEBPAGETEST sitesinde olduğu gibi cihaz, lokasyon ve tarayıcı bazlı test yapabilme imkânınız vardır. Bunun yanında test sonuçlarını PDF dokümanı halinde arşivleyebilmeniz de mümkün. Bu raporda kullanılmış olan sorular ve alınan cevaplar da detaylı olarak belirtilmektedir. Gtmetrix hız testine ulaşmak için herhangi bir arama motorunu kullanabilirsiniz.
-
Pingdom Website Speed Test
Bazı SEO uzmanlarına göre doğru sonuçlar vermediği öngörülen nu ücretsiz sorgulama aracı; en azından diğer test araçları ile kıyaslama yapmak için kullanılabilecek iyi bir alternatiftir. Google PageSpeed Insights gibi 0-100 arasında sayfa hızı puanı sunar ve aynı Gtmetrix gibi PDF formatı şeklinde rapor alabilmeniz mümkündür. Pingdom aracı ile hız testi yapabilmeniz için herhangi bir arama motorunu kullanmanız yeterli olacaktır.
-
Google Analytics Site Hızı Verileri
Sitenizi eğer Google Analytics hesabına eklediyseniz; “Davranış” sekmesinin altında yer alan “Site hızı” butonuna basarak, ziyaret edilen sayfaların açılma hızlarını tarihler şeklinde detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz araçları kullanarak hız testi yaptıktan sonra, sıra sitenizi hızlandırma çalışmalarına geliyor. Aşağıda başlıklar halinde sunulmuş olan yöntemleri denerseniz, sitenizdeki hızı fark etmeye başlayacaksınız.
Hosting Planınızı ve Hosting Firmanızı Seçerken Kaliteden Ödün Vermeyin
Sitelerin ağır çalışmasının ve yavaş yüklenmesinin en büyük nedenleri arasında hosting kaynakları gelmektedir. Eğer kullanmış olduğunuz hosting kaynakları yeterli düzeyde değil ise; kullanıcılarınız kasma ve donma sorunları yaşaması kaçınılmaz olur.
Yayın sürecine yeni başlamış olan web siteleri, genellikle paylaşımlı olan hosting planlarını tercih etmektedirler. Ancak siteye giriş yapan ziyaretçilerin çoğalması ve site içeriğinin geliştirilmesi gibi nedenlerden dolayı bu kaynaklar bir süre sonra yetersiz hale gelebilir. Kaynakların yetersiz olması ise site erişimini ve sitede yapılan gezinmeleri daha da zorlaştıracaktır.
Piyasada merdiven altı olarak belirtilen hosting şirketleri aracılığıyla neredeyse maliyetinin çok altında paralara hosting satışları yapılmaktadır. Fiyatların bu kadar ucuz olmasının il nedeni; bir sunucunun içerisinde kapasitesinin çok üstünde site barındırılmaya çalışılmasıdır. Kapasitesinin üstünde site barındırmaya çalışan sunucularda, sitelerin hızlı yüklenmesi neredeyse imkânsızdır.
Buraya kadar anlatmış olduğumuz nedenlerden dolayı hosting firması ve hosting planı seçerken oldukça dikkatli hareket etmeniz gerekmektedir. Bizim tavsiyemiz ise sitelerinizin tahmin edilen kapasitesinin bir seviye üstünde kaynak hizmeti sunan hosting planlarını, bu sektörde kendini kanıtlamış ve uzun zamandır bu alanda hizmet veren hosting firmalarında satın almanız olacaktır.
Tarayıcı Önbellekleme Teknolojisinden Faydalanmaya Çalışın
Pek çok web sayfası tarafından destek gören “önbellekleme teknolojisi” sayfalarınızın hızlı gezilmesi ve hızlı açılması için adeta en önemli etkenlerin başındadır.
Önbellekleme düşüncesinde sitenizin sıklıkla değişmeyen header, footer gibi kısımları, kullanıcının bilgisayarına kaydedilmektedir. Kullanıcı sitenizi ikinci kez ziyaret ettiği zaman önbelleklenen alanlar için sunucudan veri aktarımı beklenmez. Haliyle siteniz daha hızlı bir şekilde açılır ve içerisinde daha hızlı gezilir. Eğer eklenti kullanmaktan yana değilseniz, Apache Server’da “mode_expires” seçeneğinin aktif olduğundan emin olmanız şartı ile. htaccess dosyasına aşağıda vermiş olduğumuz kodu ekleyebilirsiniz.
<ifmodule mod_expires.c> <filesmatch “\.(png|jpg|gif|svg|css|js)$”> ExpiresActive on ExpiresDefault “access plus 1 year” </filesmatch> </ifmodule>
Yukarıda kısaca belirttiğimiz site hızı testi araçlarını kullanarak sitenizin yüklenme hızını öğrenebilir ve site içi düzenleme tavsiyeleri ile kontrolü sürekli elinizde tutabilirsiniz.