Domain Uzantısı
Domain anlamları ve uzantıları nelerdir, hangi domaini seçmemiz gerekir
Domain (Alan adı), herhangi bir web sitesinin internet üzerindeki adı ve adresi anlamına gelmektedir. Bu adres olmadığı takdirde herhangi bir internet kullanıcısı web sitesine yalnızca IP adresi aracılığı ile ulaşım sağlayabilir.
Örnek verecek olursak şu an için gezmekte olduğunuz sitenin alan adı isimtescil.net olduğunu varsayalım. Alan adları IP adresi olarak bildiğiniz bilgisayarların (sunucu veya sunucuların) birbirlerini tanımalarını sağlamak için numara sisteminin daha kolaylaştırılmış ve daha akılda kalıcı olabilmesi için kelimelerle ifade edilmiş versiyonlarıdır.
Örnek verecek olursak isimtescil.net alan adı tarayıcısı adres ikonuna yazıldığı anda tarayıcı önce bu alan adını IP adresine dönüştürür, daha sonra ise kullanıcıyı bu IP adresine sahip olan bilgisayarlara aktarır. Yani web sitesine giriş yapılabilmesi için ziyaretçilerin IP adresini bilmiyor olmaları düşünülmeli ve siteye daha akıcı ve daha kolay bir alan adı alınması gerekir.
Alan adı uzantıları yerel ve dünya çapında olmak üzere iki farklı gruba ayrıldıklarını ifade edebiliriz. Bu uzantılardan en çok duyduğunuz ise hiç şüphe yok ki. com uzantısıdır. Diğer uzantıların ne anlam ifade ettiklerine kısaca göz atacak olursak;
.com= Ticari alan adı olarak meydana getirilmiş olmasına karşın günümüz sanal dünyasında her çeşit site için kullanılmaya başlanmıştır. İngilizce gramerinde “commercial” anlamını taşımaktadır.
.net= İngilizce gramerde ağ uzantısı anlamını taşıyan “network” kelimesinin kısaltılmış versiyonudur.
.org= Organizasyon işlemleri için kullanılır ve “organization” kelimesinin ilk üç harfi kullanılarak işleme alınmıştır.
.biz= Bu uzantı ise ticaret, iş anlamı taşıyan “businnes” kelimesinin kısaltılmış versiyonu olarak karşımıza çıkmaktadır.
.info= Bu uzantı ise bilgi anlamını taşımaktadır ve İngilizce gramerde “informaiton” kelimesinin kısaltılmış versiyonudur.
.pro= Bu uzantı ise profesyonel anlamını taşımaktadır. İngilizce ’de “Professional” kelimesinden kısaltılmış olarak karşımıza çıkmaktadır.
.name= Gerçek isimler içeren içerikler için bu uzantı kullanılmaktadır. İngilizce gramerde “nickler” kelimesinin kısaltması olarak tanımlanmaktadır.
.edu= Eğitim kurumları için tasarlanmış olan bir alan uzantısıdır. “education” kelimesinden kısaltılmış olarak karşımıza çıkmaktadır.
.gov= Devlet kuruluşları için tasarlanmış olan bir alan uzantısıdır ve “government” kelimesinden kısaltılmış olarak karşımıza çıkmaktadır.
2014 senesinden sonra domain uzantılarında alışılmış olan GTLD isimleri de kabul edilmeye başlanmıştır. Yeni kabul edilen domain uzantılarına aşağıda vermiş olduğumuz linkten ulaşım sağlamanız mümkündür.
Bunların haricinde ülke alan adlarının kısaltılmış versiyonları da kullanılmaktadır. Kısaltılmış ülke alan adları hakkında birkaç örnek verecek olursak;
.us = Amerika Birleşik Devletleri
.tr = Türkiye
.de = Almanya (Deutsland)
Bazı ülke uzantısı kayıtlarında belirtilen ülkede ikamet adresi belirtilmesi zorunlu kılınmıştır. Daha fazla detay öğrenmek için ilgili müşteri temsilcilerinden bilgi alabilirsiniz.
Domain Uzantısı Ne anlama Gelir? .io Alan Adı Hangi Amaçla Kullanılır? .io Uzantısının Anlamı Nedir?
Eğer dikkatinizi çektiyse son yıllarda. io domain uzantısı oldukça fazla kullanılmaya başlandı. Bunun bir sebebi var mı? .io ne anlama geliyor? Bu detaylar hakkında size bazı bilgiler vermek istedir.
.io alan adı genel olarak Britanya Hink Okyanusu etrafındaki kurum ve kişilerin tercih etmiş olduğu bir domain uzantısıdır. Son yıllarda domain ağırlıklı olarak yazılım, sosyal ve teknoloji projelerinde dünyanın her yerinde tercih edilmektedir.
.io Domain Nedir?
Dijital ansiklopedi Wikipedia, .io domaini İngiliz Hint Okyanusu civarına ait olan ülke internet kodu olan üst seviye alan adı (ccTLD) olarak tanımlanmıştır.
Bunun yanında web dünyası, .io domaini internet organizasyonu olarak ifade ederek kullanmaya devam etmektedir. blockbuster.io, canon.io ve coke.io gibi .io domain uzantılarını kullanan pek çok şirket kurulmuştur.
.io Domain Kullanmanın Ne Gibi Avantajları Vardır
-
Moda tasarımına uygun, özlü ve kısa bir domain sistemidir.
-
Kullanıcılar, .io alan adını, girişim ve teknoloji ile alakalı şirket ve hizmetlerle bağdaştırmaktadır. Ziyaretçiler domain uzantısından şirketlerin uzmanlık alanlarını kolayca anlayabileceklerdir.
-
.io domaini henüz taze bir domain uzantısı olduğu için, .com domaini ile karşılaştırma yapıldığı zaman tescile müsait olan alan adları çok daha fazladır.
-
İki karakterden oluşan bir alan adı, çok daha kısa bir URL anlamı taşımaktadır. Web sitenizi kullanan kişiler tarayıcıya URL’nizi kolay bir şekilde yazabilir.
.io alan adı kullanmanın ne gibi avantajları vardır.
Öncelikle. com gibi dünya genelinde kabul edilmiş olan bir domain değildir.
.io domain hakkında açıklamalar
-
.io kayıt süresi: Anlık kayıt olma imkânı
-
.io domain tescili için gerekli olan belgeler: Herhangi bir belge gerekmemektedir.
-
Tescilli olduğu ülke: İngiliz Hint Okyanusu Bölgesi
-
Kullanım bölgeleri: Web Yazılım Projeleri, Bilgisayar ve Teknoloji
.io domain tescil fiyatları hakkında bilgiler
-
.io Domain Yenileme Fiyatı: 45 $
-
.io Domain Kayıt Fiyatı: 45 $
-
.io Domain Transfer Fiyatı: 45 $
Alan Adı Uzantıları Nedir ve Kaç Tanedir?
Kurum ve kuruluşların yanında kişilerde en basit açıdan bakıldığı takdirde, e-ticaret sitesi oluşturmak, bilgi yayını yapmak, interaktif işlemleri yapabilmek ve daha birçok amaçla internet dünyasında kendine yer edinebilmek için alan adı kullanımını tercih etmektedir. Alan adı uzantıları tam bu sırada devreye girmekle beraber kişinin yer almış olduğu ülkenin web sitesi uzantısına ve sitenin hangi alan üzerinde kurulması gerektiğine göre kendisi şekillendirebilmektedir.
Alan Adı Tescilini Nasıl Yaparız?
Herhangi bir firmaya ait olan web sitesinin internet aracılığı ile yayın yapabilmesi için bir alan adı almış olması gerekir. Bahsi geçen alan adı uzantıları aynı süre zarfı içinde birde çok şahıs veya firma tarafından kullanılabilir.
Bunun için istenmiş olan alan adının başkaları tarafından kullanılmasına engel olunması için alan adının kesinlikle tescil edilmesi gerekir. Bu konu hakkında hizmet veren şirketlerden yardım alabilmenin yanında yalnızca şahsa veya kuruma ait olan alan adına sahip olunabilmesi için bazı prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.
Seviye seviye Alan Adı Uzantıları Nelerdir.
Her bir ülkenin kendisine ait alan adı uzantısı olmasının yanında, bazı uzantılar ise uluslararası yerlerde geçerlilik göstermektedir. Bu söz konusu alan uzantıları; .com, .org, .net, .asia, .aero, .cat, .biz, .edu, .coop, .info, .gov, .int, .mil, .jobs, .museum, .mobi, .pro, .name, .travel ve. Tel olarak düzenlenmiştir. Bu uzantıların her bir tanesi dünyanın neresinden bağlanılıyor olsa da aktif olarak kullanım sağlayacaktır. Seviye alan uzantıları olarak bilinen bu uzantılara sahip olabilmek için ABD merkezli bir şirkete başvuru yapmanız gerekmektedir.
Alan Adı Transferi Yapma Yöntemi
Alan adı transferi, sahip olduğunuz alan adının mevcut olan şirket üzerinden başka bir şirkete aktarılması anlamına gelmektedir. Transfer işlemiyle birlikte alan adının geri kalan geçerlilik süresine bakmaksızın otomatik bir şekilde 1 yıllık yenileme gerçekleştirilmektedir.
Alan adını başka bir şirkete taşımak isteyen şahıs veya kurum için yenileme süresi en az 10 günlük bir süre kaldığı zaman talebin oluşturulması halinde, alan adı taşıması olumlu bir şekilde yapılmış olur. Yapılan bu işlem iki şirket arasında değiş tokuş veya tek taraflı olarak yapılabilir. Alan adı transfer yöntemi bu şekilde yapılmaktadır.