Site Hızlandırma Çalışmaları
Site hızlandırma teknikleri nelerdir?
Yavaş yüklenen siteler hem arama sonuçlarında sizi arka plana iter, hem de kullanıcı deneyiminizi kötü etkiler. Bu sebepten dolayı wordpress, jommla veya özel yazılım sayfalarının tamamında sayfa hızlandırma işlemleri öncelik taşır ve hızlı bir şekilde düzeltilmesi gerekmektedir.
Mobil uyumlu bir site olmanın artık günümüzde zorunlu hale gelmesiyle koşa süre içinde yüklenen ve hızlı açılan AMP (Hızlandırılmış mobil sayfalar anlamına gelir) da yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bunun da bir tık ötesine giderek Progressive Web Apps (PWA) kullanımı da artış göstermeye başlamıştır.
İdeal site performansı nedir diye soracak olursanız bir web sitesi 3 saniyenin altında yüklenmelidir diyebiliriz. Site hızlandırma sorunları bazen yazılım veya sunucu kökenli olabileceği gibi her ikisi ile de alakalı olabilir. Hangi sebepten kaynaklanırsa kaynaklansın bu sorunun düzeltilme bir gerekliliktir. En gelişmiş ve temel seo gereksinimlerini yerine getirdikten sonra bile hala arama motorlarında başarı elde edemediğinizi düşünüyorsanız sayfanın yüklenme süresi ile alakalı sorunları da gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.
Uygun olan site performansı nedir diye bir soru aklınıza gelirse; herhangi bir web sayfasının 3 saniye altında yüklenmesi anlamına gelmektedir.
Yandex ve Google kullanıcı eğilimlerine artık ciddi önem vermektedir. Ziyaretçilerimizin ortalama oturum açma zamanı, anında çıkma gibi kriterler SEO başarılarında oldukça büyük bir öneme sahiptir. Yavaş bir şekilde yüklenen web sitesi ise ziyaretçilerin o siteyi hemen terk etmesine neden olur. Böylelikle hem çıkış oranının artmasına hem de oturum süresinin azalmasına yol açar.
WordPress siteler neden yavaş açılmaktadır?
Bir internet sayfasının yavaş yüklenmesinin pek çok nedeni olabilir. Asıl önemli olan problemi doğru bir biçimde tespit edip hızlı bir şekilde çözüme ulaştırmaktır.
- Sunucu optimizasyonu.
- .htaccess dosyası optimizasyonu.
- WordPress, Jommla gibi içerik yönetim sistemlerinin kalıtsal oluşan problemleri.
- Video, grafik gibi öğelerin optimizasyonu.
- Sitede oluşan yoğun trafik.
- Gereksiz yönlendirme hareketleri.
- Saldırı veya Referral spamlar.
- Kod optimizasyonu.
Site hızlandırma işlemleri nasıl yapılır?
WordPress, Joomla, Vbulletin gibi hazır sistemler kullanıyor veya özel bir yazılım siteniz olabilir. Her iki yönden de siteniz ne kadar hızlı bir şekilde yüklenirse kullanıcı deneyiminizi pozitif yönde bir o kadar etkileyecektir. Kullanıcı deneyiminizin olumlu yönde atış göstermesi de arama motorları sıralamalarında üst sıraları elde etmenizi sağlar. Aşağıdaki maddeleri detaylı bir şekilde inceleyerek sitenize uyarlamamızı tavsiye ederiz.
Hosting seçimi oldukça önemli bir faktördür. İnternet sitenizi sağlamış olduğunuz sunucunun kalitesi, yoğunluk oranı ve donanım özellikleri gibi özellikler yüklenme süresi ve site hızını etkilemektedir.
WordPress hızlandırma işlemi nasıl yapılır?
İlk olarak gereksiz olan eklentilerinizi kaldırın.
WordPress sıkıştırma eklentileri içinde olan Gzippy, WpFastest, W3 Total Cache, Fast Velocity Minifiy, Autoptimize gibi iyi olan ceache eklentileri kullanın.
WordPress’i hızlandırabilmek için birden fazla eklentiyi bir arada kullanmaktansa onun yerine temanızı güzel bir şekilde optimize edebilirsiniz.
- Yoğun kullanıcı trafiğine sahipseniz CDN kullanabilirsiniz.
- Wordrpess alt yapısı kullanmakta olan sitelerde her bir tema için farklı ayarlamalar yapmak gerekir.
- Resimlerin optimize edilmesini sağlamalısınız.
- Lüzumsuz olan CSS ve javascript dosyalarının yükseltilmesini engelleyin.
- Lüzumsuz olan eklentileri de aktif hale getirin.
Özellikle SEO bakımından internet sayfanızın 3 saniyenin altında yüklenmesini öneriyoruz.
Gzip sıkıştırmasını kullanın
Sitenizde gzip sıkıştırmasını kullanmanızı önemle tavsiye ederiz. Böylelikle sitenizin ebatını büyük bir ölçüde düşürmüş olursunuz. WordPress gibi hazır olan yazılımlar için gzip eklentileri yer almaktadır.
Pwa uygulaması yapın
Progressive Web App oldukça yeni bir sistemdir. Kısaca anlatmak gerekirse herhangi bir web sayfasını mobil uygulama gibi kullanmanızı sağlayan bir sistem diyebiliriz. Pwa sistemini kullanarak hem mobil uygulama ihtiyacınızı ortadan kaldırabilir hem de sitenizi daha hızlı bir hale getirebilirsiniz.
Tarayıcı önbellekleme özelliğinden faydalanın.
Gzip sıkıştırma ve tarayıcı önbellekleme konularında oluşturmuş olduğumuz detaylı yazılardan yararlanmanızı tavsiye ediyoruz.
Açılış Sayfası Yönlendirmelerinden Nasıl Kaçınılır?
Özellikle HTTPS formatına geçmiş olan sitelerde yapılmış olan yönlendirmelerde sitenize. com formatına yönelme işlemi yapıp sonrasında https://www.siteniz.com ‘a yönlendirme işlemi yapıyorsanız bu şekilde bir uyarıyla karşılaşabilirsiniz.
Fotoğrafların ebatlarını ufaltarak optimize edin.
Fotoğrafların ebatlarının optimize edilmesi ve kaplamış oldukları alanların küçültülmesi site hızınızı olumlu yönde etkileyecektir. Fotoğraf ebatlarınızı internet üzerinden çevrimiçi olarak ufaltan ve optimize eden bir sistem arıyorsanız, çevrimiçi olarak optimize edilmiş olan fotoğrafları bilgisayarınıza aktarabileceğiniz bazı siteler mevcuttur. Örnek verecek olursak; tinypng.com, tinyjpg.com resim küçültme sitelerine örnek olabilir.
Hata sayfalarını ve kırık linkleri analiz edin.
Kırık olan linkler boş yere yapılan isteklere meydan vererek sitenizin yavaşlamasına neden olur. Kırık linkleri çevrimiçi bir şekilde tespit ve analiz edebilmek için http://www.brokenlinkcheck.com/broken-links.php adresini kullanarak tarama yapabilirsiniz. Alternatif kırık link tespit sistemi olarak ise http://validator.w3.org/checklink adresinden faydalanabilirsiniz.
HTML ebatı büyük olan siteleri küçültün.
Sayfa ebatınızı ne kadar ufak olursa, CSS ve HTML kodlarınız ne kadar temiz olursa sayfanız bir o kadar hızlı yüklenir. Bu nedenden dolayı gereksiz olan olan kod karmaşalarından kaçının.
DNS sorunlarını giderin.
Name sunucu ayarlarında, yönlendirmelerde ki problemler sayfa yükleme performansını etkilemektedir. Bunun için www.intodns.com adresi üzerinden sitenizin DNS kaydının analizini gerçekleştirerek burada hata olarak vermiş olduğu sonuçları düzeltin. Intodnsbu zamana kadar görülmüş en güzel DNS analiz aracıdır.
Javascript dosyalarını mümkün olduğu kadar küçük tutun.
Javascript dosyalarını çevrimiçi bir şekilde sıkıştırabilir ve optimize yapabiliriz. İngilizce olarak minify js olarak arama yaparsanız birçok araç bulabilirsiniz.
CSS optimizasyonu meydana getirin.
Tekrardan CSS dosyalarız çevrimiçi bir şekilde sıkıştırılabilir, CSS dosyalarında yer alan anlamsız boşluklar ve karakterleri temizleyebilirsiniz. Bunu yapabilmek için de compress css tools olarak arama gerçekleştirebilirsiniz.
Sayfanızın W3 kod doğrulamasını yapmalısınız
Sayfanızın W3 standartlarına uygun olup olmadığını ve sitenizde yer alan HTML, CSS hatalarını nasıl onaracağınızı gösteren http://validator.w3.org/ sitesinde yer alan analizlere göre sitenizde düzenleme yapın. Sonrasında sitenizin oldukça kısa bir süre içerisinde yüklendiğini sizde göreceksiniz.
CDN kullanarak sunucu yükümüzü hafifletin.
Özellikle wordpress sayfalar için resim dosyalarını hızlı olan sunuculardan çeken CDN hizmeti kullanarak sunucu yükünüzü biraz hafifletebilirsiniz.
Performans testi ve site hızı testi nasıl yapılır?
Web sayfanızın yüklemem hızını öğrenmek, sitenize göz testi yapmak ve yavaş yüklenmesine neden olan tüm faktörleri detaylı bir şekilde öğrenmek için birçok çevrimiçi hız testi araçları bulunmaktadır. Bunlardan en önemli ve en kaliteli olanlardan kısaca bahsedelim.
Google page speed insigh
En kolay ve en modern kullanıma sahip olan analiz sistemlerimden birisi olan Google site speed Google’ın resmi göz testi ölçme aracıdır.
Pingdom Tools
Sık bir şekilde kullanmış olduğumuz ve sitemizin hız performansını ölçen, performansını etkileyen ve teker teker listeleyen, sitenizin ortalama yüklenme zamanı, en son yüklenen dosya ile ilk yüklenen dosya gibi detaylı bilgilere ulaşabileceğiniz güzel bir sistemdir.
Google Lihgt House eklentisi
Bu eklentiyle beraber sitenizde yer alan pek çok performans problemini detaylı bir şekilde analiz edebilirsiniz. Google tarafından tasarlanmış bu sistem oldukça işinize yaratacaktır.