0
Sitemap.xml

Sitemap.xml

Sitemap (Site Haritası) Nedir?

Hem kullanıcılara yardımcı olmak hem de arama motorları için tasarlanmış olan ve web sayfasının düzenlenmiş olan bütün içeriklerini gösteren hiyerarşik listelere Sitemap adı verilmektedir. Site haritası, ziyaretçiler için web sayfası içinde bulunan (bütün bağlantılar da dahil) sayfaları görüntüleyen bir HTML dosyası halindeyken aramam motorları söz konusu olduğu zaman da arama motoru tarayıcılarının site üzerindeki bütün sayfaları dizine yerleştirmeleri için yardımcı olan sitemap.xml dosyasıdır.

Herhangi bir sitemap, web sitesine giriş yapmış kullanıcının aramış olduğu bilgiyi site içinde dolaşmadan bulmasına yardımcı olur. Site haritaları web sitesinin metinsel veya görsel düzenlenmiş olan modelleridir de diyebiliriz. Herhangi bir site haritasında listelenmiş olan her bir satır, direk olarak web sitesinin ilgili bölümü ile bağlantı kurarak etkileşimli bir içerik tablosu konumuna gelir. Sitemap.xml yaparken önemli olan arama motorlarına göre hazırlanmış olup önbelleklerine alınabilmesi için hatasız olmalarını sağlamaktır.

birNC  Ajans olarak herhangi bir web sayfasının başarılı olması için önemli bir konuma sahip olan “Sitemap’ın ne gibi önemi vardır, yararları nelerdir, ne işe yarar ve site haritası meydana getirirken nelere dikkat edilmelidir” bu konularla alakalı oldukça önemli olan bilgiler vermeye çalışacağız. Detaylı bir şekilde anlatmaya devam ediyoruz.

Kullanıcıların ve arama motorlarının sitenizde aramış oldukları şeyleri bulabilmesi açısından oldukça önemli bir sistemdir. Site haritaları, SEO açısından özel bir araç olarak kabul edilmemektedir. Ancak web sayfanızın arama sayfasında doğru bir biçimde sıralamasına yardımcı olur. Yani sitemap oluşturma SEO açısından büyük bir önem arz etmese de kesinlikle SEO’ya oldukça büyük yardımları dokunur.

Sitemap Neden Gereklidir?

Sitemap dosyaları web sayfaları için oldukça önemli rehber dosyalarıdır. Bu nedenle web sayfanız için sitemap dosyası yaparken çok iyi bir planlama yapmanız gerekmektedir. Google içi rehber görevi ve site haritası dosya kullanıcısı görevini görür. Google hangi sayfaların önem arz ettiğini ve dikkat etmeniz gereken şeyleri bildirir. Bu durumu bir örnekle açıklamak gerekirse web sayfanızı alışveriş sayfası olarak düşünelim. Ayakkabı satın almayı düşünüyorsunuz ancak mağazaların yerini bulmakta zorlanıyorsunuz. Site haritası size mağazaların nerede olduklarını nokta atışı olarak gösterecektir. Google bakımından böyle bir durum çok daha kritiktir. Sebebi ise hepimiz web sayfamızın organik arama sonuçlarında üst basamaklarda yer almasını isteriz. Sitemap dosyası tam da bunu sağlayan oldukça önemli bir araçtır. Alışveriş merkezi örneğinden yola çıkacak olursak sitemap dosyası Google’a yeni açılmış olan mağazaları, önemli yerleri, yeni ürünleri kolaylıkla gösterecek ve hali hazırda kısıtlı olan tarama zamanını en optimum biçimde kullanmasına destek olacak.

Bu bakımdan sitemap dosyalarının doğru şekilde yapılması ve eklenmesi web sayfaları için oldukça önemli bir aşamadır. İyi durumdaki bir site haritası dosyası arama motorlarının web sayfanızın en güncel halini algılayabilmesini sağlar. Başarılı bir şekilde sitemap dosyası oluşturmak, sitenizin SEO çalışmaları için oldukça önem arz etmektedir. Site haritası meydana getirmek için internet üzerinden işinizi daha da basitleştirecek site haritası örnekleri ve araçları çeşitlerine kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Çok kapsamlı ve iyi bir site geliştirmek, ziyaretçilerin web sitenizde daha fazla zaman geçirmesine ve sitenizin anlaşılmasında destek olacak stemap’lar için gerekli olan süreye sahip olacak. Bu işlem için mutlaka gereken yatırımı yapın.

Sitemap.xml Nasıl Oluşturulur?

Site haritası, online, otomatik ve manuel olarak üç şekilde meydana gelmektedir. Bu konuyla alakalı detaylı bilgilere sahip olmak için https://www.teakolik.com/site-haritasi-hazirlamak-sitemapxml-nasil-olusturulur/ linkini kopyalayarak kullanmış olduğunuz tarayıcınızın (Mozilla, Goggle Chrome, Microsoft Edge, İnternet Explorer, Opera, Safari gibi) adres çubuğunun üstüne yapıştırarak ziyaret edebilirsiniz.  

Sitemap.xml'in Faydaları Nelerdir?

Site haritaları Google arama motorlarına yol gösterir. Eğer web sayfanızda bir XML site haritası yer alıyorsa, Google’ın web sayfanızı daha rahat bir şekilde bulmasını ve web sayfası içeriğinin daha hızlı eklenmesine destek olur. Sitemap, Google’ın sayfalarınızı teker teker bulması ve taraması yerine gibi zaman alan işlemler yerine sitemap.xml uzantılı site harita dosyası yardımı ile basit bir şekilde işlem yapmasını sağlar.

Google’ın web siteleri için bazı tarama süreleri mevcuttur. Yani Google’ın tarayıcıları web sitenize tarama yapmak için belli bir tarama zamanı harcar ve bu süre sona erdiğinde de sitenizde yapmış olduğu tarama işlemini sonlandırır. Eğer sizin için hangi dosyaların önemli olduğunu belirten bir rehberiniz yoksa Google’ın arama motorları belirlenmiş olan süre içerisinde bulabileceği bütün sayfaları taramaya devam eder. Google’ın faydalanacağı site haritasına benzer bir rehberin yoksa belki de sitenizde yer alan önemsiz dosyalar taranacak ve trafiğin içine eklenecek, ziyaret ya da gelir getiren sayfalarınıza ulaşım sağlamadan tarama süresi sona erdiğinden bu dosyalar trafiğe ilave edilmeyecektir.

Her zaman site içerikleri dinamiktir ve değişkenlik gösterebilir. Sitenizde yer alan sayfalar değiştiğinde site haritası arama motorlarına bilgi gönderir. Yani sitenizde yer alan sayfalar güncellendiği zaman, kaldırıldığında veya yeni içerik eklendiği zaman XML dosyaları bu arama değişiklikleriyle arama motorlarına uyarı gönderir. Bu da Bing, Google veya diğer arama motorlarının site içeriğinizi daha hızlı bir şekilde dizine eklemesine ve taramasına destek olarak sitenizde meydana gelen değişiklikler arama sonuçlarında yer edinmesini sağlar.

Site haritaları organik arama sıralamasını ve trafiklerini de iyileştirir. Site haritası aracılığıyla Google, daha hızlı ve kapsamlı bir şekilde dizine ilave edecek ve önemli olan dosyalara dikkat edecektir. Bu da sizin sitenizin Google sıralamalarında üst sıralara çıkmasına yardımcı olacak. Site haritalarının organik trafik için oldukça büyük katkıları bulunmaktadır.

XML Sitemap Oluşturucu Ne Anlama Gelir?

XML Sitemap oluşturucu aracı, sayfanızın daha iyi bir şekilde indexlenmesi için arama motoru dostu olan bir sitemap oluşturmanıza yardımcı olur. Aşağıda belirtmiş olduğumuz adımları izleyerek SEO aracımız ile web sayfanız için bir sitemap meydana getirebilirsiniz.

Sitenizin http:// ile başlayan URL'sini girin ve tercih ettiğiniz seçenekleri işaretleyin.

Ardından "Sitemap Oluştur" seçeneğine tıklayın, birkaç saniye sonra yeni oluşturulmuş olan XML sitemap'e yönlendirileceksiniz.

"XML dosyası olarak kaydet" seçeneğine tıklayarak sitemap'i indirin ve domain kök dizininize yükleyin.

Son olarak da Google Webmasterla aracının gösterge tablosunu açarak sitemap dosyasını URL’nize ekleyin

XML sitemap Generator aracı, arama gezginlerinin web sayfanızın bütün yapısını görebilmesini ve çok daha iyi bir biçimde indeksleyebilmesini basitleştiren bir sitemap meydana getiriyor. Diğer ücretsiz olan araçlar kendi sitemaplarının içinde yalnızca 500 sayfalık indekslemeye izin veriyorken, IHS ücretsiz SEO araçları içerisinden birisi olan XML sitemap oluşturucu aracı ücretsiz bir şekilde 5000 sayfaya kadar imkan vermektedir.

Aracımız, webmasterlerin bir kısmını bir kere de olsa basit ve kolay bir hale getirmiştir. Yani aracı kullanabilmek için bir kodlama deneyimine ihtiyacınız yoktur. Tek yapmanız gereken yalnızca site adresinizin tam olarak URL’sini girmek, favori seçeneklerinizi belirlemek ve web sayfanız için en uygun olan sitemap meydana getirirken aracı izlemek.

Yukarıda sitemap nedir konusu başlığı altında bazı detaylara değinmeye çalıştık. Daha detaylı bilgi edinebilmeniz için SEO uzmanlarının yer aldığı özel rehberlerden de faydalanabilirsiniz.

YAZAR HAKKINDA



YORUMLAR (0)
YORUM YAP