0
Sitemap'ın Index Hızına Etkisi

Sitemap'ın Index Hızına Etkisi

Sitemap’ın Önemi ve İndeks Hızına Etkisi

Bir sitemap, web sayfanızın nasıl yapılandırıldığını hem arama motorlarına hem de ziyaretçilerinize anlatmaktadır. Ancak bir sitemap’ı bu kadar önemli gösteren şey nedir? Kaliteli ve iyi bir sitemap nasıl olması gerekir? İşte sitepam ile alakalı aklınıza takılan bütün soruların cevaplarını sizlerle paylaşıyoruz.

Sitemap Nedir?

Sitemap, sitenizi ziyaret eden kişilerin önemli içeriklere ulaşabileceği sayfaları göstermektedir ve web sayfanızın genel yapısına farklı bir bakış açısı sunar. Geleneksel yapıda bir sitemap ise web sayfanızın yapısının birinci ve ikinci düzeyini mercek altına alan bir HTML dosyasıdır. Sitemap sayesinde sitenizi ziyaret eden kişilerin belirli bir içerik türünü nasıl ve nerede bulabileceklerini hızlı bir şekilde gösterir.

Zaman geçtikçe sitemap büyük bir ilerleme gösterdi ve arama motorlarının web sayfanızın bütün bölümlerini indeksleyebilmesini ve bulabilmesini sağlayan bir araç konumuna geldi. Bu özellikleri elde edebilmesi için sitemaplar, arama motoru botları aracılıyla kolay bir şekilde okunabilen XML dosyaları olarak hazırlanmışlardır.

Kimi tarayıcılar XML dosyasını web sayfasında anlaşılır bir şekilde görüntüleyebilir. Ancak genellikle XML ve HTML olmak kaydı ile iki farklı site haritası kullanmanızı tavsiye ederiz. Bunları hem ziyaretçilerinizi hem de arama motorlarını tatmin etmek için kullanabilirsiniz.

Bir Sitemap Neden Bu Kadar Önem Arz Etmektedir?

Daha Hızlı İndeksleme

Web sayfanızda bir sitemap bulunmazken, sayfanızın içeriği başka kaynaklardan web sayfanıza yönlendirilmiş olan backlinklere bağlı olarak dizinlere ilave edilecektir. Örnek verecek olursak; oldukça popüler bir web sitesi, sizin web siteniz ile bir bağlantı kurduğu zaman Google ile ilgili sayfayı ziyaret ettikten sonra dizine ekleme yapar. Arama motoru eğer sayfanızda bir sitemap tespit edemez ise, sayfanızda yer alan diğer içeriklere erişim sağlayamayacaktır. Fakat arama motoru sitenizde yer alan bir sitemap tespit ederse, diğer sayfalarınızın da dizine eklenmesine imkan tanır. Bunun yanında sitemapınıza eklemiş olduğunuz her yeni sayfa için arama motorları tarafından daha hızlı bir biçimde dizine ekleme yapacaktır. Daha çok sayfa ve daha çok dizin de arama motorlarında üst sıralar anlamına gelmektedir.

Önemli Olan Sayfaları Seçin

Gereğinden fazla içeriğe sahip olan karışık bir web siteniz veya detaylı ve kapsamlı bir arşiviniz varsa sitemapınız hangi içeriklerin dizine ilave edilmesi konusunda arama motorlarına söyleyecektir. Bu sebepten dolayı sitemapınızda dizine eklenmesi uygun olmayan sayfaların olmaması ve bu sayfalara “noindex” meta etiketini ilave etmelisiniz.

Daha Az Oranda Sunucu Yükü

Sitemap aracılığı ile arama motoru botlarına, sitenizi indekslemeleri ve taramaları için bir yol çizersiniz. Sitemap’ın yer almadığı durumlarda ise arama motoru örümcekleri bağlantılarınızı ve sayfalarınızı rastgele taramaya başlar ve ekstra server yüklemesine neden olur. Bu durum da çok daha büyük hosting maliyeti anlamına gelmektedir.

İyi Bir Sitemap Nasıl Olmalıdır?

  • Web sitenizin genel görüntüsünün net ve kısa olduğundan emin olun
  • Arama motoru botlarının kolay bir şekilde takip edebileceği güzergah hazırlayın.
  • Web sitenizin bütün sayfalarını gösteren bir text linki ilave edin.
  • Sitenizi ziyaret eden kişilerin aramış olduğu belirli sayfaları nerede bulabileceklerini belirtin.
  • İlgili olan sayfayı gösteren bağlantının metninde anahtar kelime kullanmaya özen gösterin.
  • Ana sayfanızda yer alan sitemapınıza bir link ilave edin, bu şekilde arama motorları doğru adreste olduklarını bileceklerdir.
  • Küçük bir web sayfası iseniz sayfalarınızın tamamını sitemap’a ilave edebilirsiniz. Eğer büyük bir web sayfanız varsa bunu yapmanızı tavsiye etmeyiz çünkü böyle bir davranış sergilerseniz sayfanızda yavaşlamalara neden olursunuz. SEO uzmanları genellikle sitemapınıza 25-40 arasında bağlantı ilave etmenizi önerir.
  • Web siteniz içerisinde yapmış olduğunuz değişikliklerden sonra sitemapınızı güncellemeyi kesinlikle unutmamanız gerekir.

Sitemap Hazırlarken Kullanabileceğiniz Araçlar Nelerdir?

Bir HTML sitemapı istediğiniz formda hazırlayabilirsiniz. Örnek verecek olursak bir sitemapı PHP script ile meydana getirilmiş statik bir HTML formatında veya dinamik bir sayfa biçiminde oluşturabilirsiniz. Bunun haricinde bir sitemap hazırlamak için kullanabileceğiniz birçok araç da yer almaktadır.

Bu araçlar arasında en iyi olanlar ile birçok formatta sitemap hazırlama imkanınız vardır. Örnek verecek olursak; bir XML sitemapı, text tabanlı harita, bir RSS tabanlı harita ve HTML tabanlı harita.

Sitemapinizi Nasıl Hazır Konuma Getirebilirsiniz?

Bu konu hakkında uymanız gereken kurallar kullanmış olduğunuz materyale göre değişiklik gösterebilir. Fakat genelde şu adımların izlenmesi gerekmektedir.:

  1. Web sayfanızın eksiksiz olarak URL’sini girin.
  2. Eğer gerekiyorsa isteğe bağlı olarak ayarlarınızı tamamlayın.
  3. İsteğinizi iletin
  4. Sitemap üreticisi, web sayfanızı taraması için örümcekleri sayfanıza gönderene kadar beklemeye devam edin. (Sonrasında sonuçları aktaracaktır.)
  5. XML sitemapınızın çıkan sonuçlarını indirin. Eğer gerek duyulursa değişikliklerinizi yaparsınız.
  6. Sitemapnızı web sayfanızın root klasörüne aktarın.
  7. Son olarak ise Google Webmaster Araçlarına girin ve sitemap URL’nizi ilave edin. (Aynı şekilde diğer arama motorları için de bu işlemi yapın)

Bütün bunları tamamladıktan sonra web siteniz dizine daha hızlı bir şekilde eklenecek ve içerikleriniz daha üst sıralamalarda yer alacaktır.

Peki, Neden Site Haritası Kullanmalıyız?

İlk olarak XML haritalarını Google’a aktarmak, sayfamızı taramakta olan Google botlarına rehberlik ederek daha kolay ve hızlı index almamıza olanak tanır. XML dosyalarımızın içeriğinde, “Yeni eklenen/Çıkarılan sayfalar”, “Güncellenmiş olan sayfalar” gibi parametreler bulunmaktadır. Özellikle yeni açılmış olan sitelerde, arama motoru botlarının siteye tekrar uğraması günler, belki de haftalar sürebilir. Bu süre uzamaya devam ettiği takdirde de sitemizin ilgili olan anahtar kelimelerde üst sıralarda yer alması zorlaşacaktır. Fakat şunu da belirtmek isteriz ki; botlar siteyi tekrar ziyaret ettiğinde ise sayfaların tamamını tarayacak olması da şüphelidir. Ya da bir alt kategoriyi herhangi bir üst kategoriden daha önemli görüp onu üst sıralara alırken bizim için daha değerli olan diğer kategorilere önem vermeyebilir. İşte bunun için bizim de bazı yönlendirme işlemlerini site haritası kullanarak yapmamız gerekmektedir.

Konunun buraya kadar anlaşıldığını düşünerek, özellikle XML site haritası herhangi bir sitenin en önemli etkenleri arasında olup başka bir tabirle omuriliği görevindedir. Bu da bir gerçektir ki site haritaları ne SEO açısından ne kullanıcı açısından ne de tararım açısından şart bir durum değildir. Öyle ki sitesinde site haritası bulundurmadan oldukça yüksek organik trafik sağlayan pek çok site faaliyet göstermektedir.

Ancak şunu da unutmamak gerekir, son zamanlarda Google yapmış olduğu açıklamalar ve ipuçları ile kullanıcı tarafında yer alan HTML site haritalarını önemsediğini belirtti. Bizim gibi web tasarım ve SEO ile ilgilenen kişilerin de bunu görmezden gelmemeleri gerektiğini belirtmekte fayda görüyoruz.

Biraz daha detaylı teknik bilgilere dayanacak olursak, XML site haritası hazırlamak oldukça zor olmasının yanında günümüzde pek çok ücretsiz serviste yer almaktadır. Maxsimum 50.000 URL ya da 10MB ile sınırlandırılmış olan site haritaları “sitemap2.xml” şeklinde oluşturulabilir.

Site haritasını hazırladıktan sonra ise Google’a, “Google Search Console’dan tanıtım yapmanız gerekmektedir

YAZAR HAKKINDA



YORUMLAR (0)
YORUM YAP