Domain Ban Kontrolü
Domain Ban Kontrolü Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Google şirketi internetteki arama trafiğinin yaklaşık %70’ini yapmaktadır. Bunun için hiç kimse Google’da kolay kolay ban yemek istemez. İnternette oldukça fazla arama motoru optimizasyonu yöntemleri ve birbirine bağlı olarak çelişen tavsiyelere denk gelinmektedir.
Gereğinden fazla yapılan optimizasyonlar ve Google tarafında ceza verilen yöntemler yüzünden siteniz ban yiyebilir. Sitenizin Google tarafından banlandığını ya da tam anlamıyla Google İndexten çıkarıldığını aşağıdaki şekilde arama yaptırarak öğrenebilirsiniz.
Yeni alacağınız Domain Banlı mı değil mi Öğrenmek için;
http://www.iwebtool.com/google_banned
İlk olarak siteniz üzerinden sorgulama yaparak belirtilen domaini alıp almadığınıza karar verin. Yukarıda belirtmiş olduğumuz sorgu sizin indexlenmiş olan sayfa sayınızı vermektedir. Eğer arama sonucu dönmez ise sitenize ban koyulmuş olabilir. Bu durumda hemen telaşa kapılmayın. Siteniz indexlenmemiş olabilir veya bir süreliğine siteniz hizmet dışı kalmış da olabilir.
Ya da Google sitenizi yeni baştan indexliyor olabilir, Robot. txt yanlış yazılmış olabilir, size link vermiş olan sitelerin linklerini kaldırması sonucunda pagerang düşmesi meydana gelmiş olabilir. Bu linkleri mutlaka kontrol etmelisiniz.
Eğer sorunlar yukarıda belirttiğimiz nedenlerden kaynaklı değilse siteniz kesinlikle banlanmış demektir. Aşağıda ise sitenizin banlanma nedenleri şu şekilde sıralanmıştır.
Sitenin banlanma sebepleri:
Spam
Her ne koşulda olursa olsun Spam kesinlikle yapmayın. Gerekli sayıda talep edilmemiş kendinize ait domain mail serveriniz üzerinden mail göndermemeniz gerekir. Fazla miktarda mail gönderme arama motorları tarafından yasak konulmasına neden olabilir.
Link Farming
Linklerinizi ücretsiz link sayfalarından kesinlikle yayınlatmayın. Bu siteler arama motorlarında Rank sağlamak için oluşturulmuş olan sitelerdir. Bu şekilde olan sitelerin linklerini kendi web sitenizde kesinlikle yayınlamayın.
Excessive Links
Birçok Web Master Google PageRank ve Trafik için bazı durumlarda aşırı hırslı davranılmaktadır. Diğer sitelerin linklerini (Outbound) kendi yayınladığınız sayfalarda aşırı şekilde yer vermeyin. Örnek verecek olursak 100’den fazla site üzerinde link değişimi yaparsanız ve bu linkleri yayınlamak zorundaysanız, farklı sayfalarda yayınlamaya özen gösterin.
Cloaking
Google’ın banlama yaptığı zamanlardaki en önemli sebepleri arasında yer alır. Özellikle arama motorları için dizayn edilmiş olan bir sayfadır. Kullanıcıya farklı, arama motoruna farklı bir sayfa gösterme tekniği ile çalışmaktadır. Asıl amacı ise arama motorlarını kandırmaktır.
Selling PageRank
Birçok site link satışı yapmaktadır. Linkleri satabilmek mümkündür ancak Page Rank için satılması durumunda bu ban nedeni olarak kabul edilir.
Doorway Pages
Genellikle popüler olan arama kelimelerini yoğun bir şekilde sayfa içine yerleştirmesi ve sayfanın içinde gizlemesi anlamına gelir. Arama motorlarının siteyi banlaması için geçerli bir nedendir.
Excessive Cross-Linking
Web Master’lar kendi içinde birden fazla site oluşturup veya sub domainler meydana getirip birbirlerine link vermesi anlamına gelir. Bu durumda bariz banlanma nedenidir.
Submitting multiple URL's from the same site
Google’a aynı site üzerinden birden fazla URL eklentisi verme anlamına gelir. Örnek verecek olursak; mysite.com,mysite.com/index.html. Gibi. Google sizi eklediği zaman eğer sizi indexlememiş ise sabırla beklemeniz gerekmektedir. Bu durum 1-4 hafta arasında bir süre alabilmektedir. Devamlı olarak Google’a site eklemesi yapmak size herhangi bir fayda sağlamaz.
SEO Software
SEO cinsi yazılımları kullanmak da sitenizin banlanmasına neden olabilmektedir. Arama motorları üzerinden yüzlerce arama yaparak sitenizi tıklayan ya da Google adense reklamlarını tıklayan birçok yazılımlar yer almaktadır ve bu yazılımlarda banlanma nedenleri arasında gösterilmektedir.
Domain Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir
Domain satın alırken dikkat edilmesi gereken şeyler hakkında kısa bilgiler paylaşacağız. Bunun yanında tercih etmiş olduğunuz domainler hakkında sorgulama yapmanız gereken kurumlar ile ilgili hem kişisel hem de kurumsal anlamda size en uygun olan alan adını seçme aşamasında bazı bilgiler vereceğiz.
Domain satın almak internet dünyasında bende varım demenin ilk adımıdır ve bu ilk adımı atarken oldukça dikkatli olmanız gerekmektedir. Bir alan adı tescillendirdikten sonra bu durumdan geri dönüşün oldukça zor ve bir o kadar da maliyetli olabileceğini unutmamanız gerekir.
Alan adı tescillendirmenin bu kadar önemli olmasının ilk nedeni ise tescillemeyi düşündüğünüz alan adının bir bakıma internet dünyasında kimliğiniz olacağını aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu şekilde bir düşünce yapısıyla yola çıkarsanız durumun ciddiyetini daha iyi kavramış olursunuz.
Domainin Uzantısı Ne Kadar Önemli?
Domain tescili yaparken dikkat edilmesi gereken unsurlar hakkında bazı bilgiler vermiştir. Ancak dikkat etmemiz gerekenler sadece bunlarla sınırlı kalmamalı. Alan adınızın sade ve anlaşılır olması kadar alan adı uzantısı da bir o kadar önem arz etmektedir.
İnternette araştırma yaptığınız esnada yüzlerce domain uzantısına rastlayabilirsiniz. Fakat herkesin de bildiği gibi dünya genelindeki en popüler uzantı. com uzantısıdır ve. com uzantısını. org ve. net gibi domain uzantıları izlemektedir. Bu belirtmiş olduğumuz domain uzantıları daha akılda kalıcı ve her yaştaki kullanıcılar tarafından biline bilirliği sayesinde başka bir domain tescilinde tercih edilmiş olan alan adı uzantılarının da en başında gelmektedir.
Eğer yeni bir domain tescil etmek istiyorsanız ilk olarak alan adının müsait olma durumuna göz atmanız gerekecektir. Alan adınızın müsait olma durumuna bakabilmek için aşağıda belirtmiş olduğumuz linke tıklayarak domain sorgulaması yapabilir ve sorgulamış olduğunuz alan adının kullanılabilirlik durumunu görebilirsiniz.
www.hosting.com.tr/domain/domain-sorgulama
Domainin Geçmişi Ne Kadar Önemli?
Domain satın alma işleminde başka bir önemli nokta ise domain geçmişidir. Alan adının geçmişini archive.org sayfası üzerinden öğrenebilir ve tescillemeyi düşündüğünüz domain uzantısı hakkında gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
Domain Backlink Kontrolü
Bunun yanında backlink geçmişini de ahrefs’den yardım alarak gerçekleştirebilir ve herhangi bir sorun ile karşılaştığınız zaman bu alan adını tescillendirmekten vazgeçmeyi düşünebilirsiniz. Tescillemek istediğiniz alan adı sizin açınızdan çok önemli ise domainize gelen tüm kötü linkleri ve bağlantıları engelleme yöntemine başvurabilirsiniz.
Domain İçin Google Ban Kontrolü Yapma
Alan adı satın aldığınız sırada dikkat etmeniz gereken bir başka unsur ise Googe ban, yani Google aracılığı ile dizine eklenme yapılmaması (indexlenmemesi) veya mevcut olan dizilenmiş sayfaların silinmemesidir. Böyle bir durum alan adının geçmiş dönemde kötü amaçlarla kullanıldığını gösterir ve böyle bir durumda bu alan adını satın almaktan vazgeçmeniz gerekmektedir.
Çünkü günümüzde yer alan internet trafiklerinin büyük bir bölümü Google aramaları sonucunda gelmektedir ve bu şekilde bir engelleme durumu söz konusu olduğunda sitenizin trafiği ciddi bir şekilde etkilenecektir. Bu sebepten dolayı alan adınızın Google tarafından engelleme koyulmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Google ban kontrolü yapabilmeniz için çeşitli ban kontrolü araçlarını kullanmanız mümkündür.
Domain BTK Sorgulaması Hakkında
Domain geçmiş sorgulamasını yaparken izlemeniz gereken bir diğer sorgulama yöntemi ise Türkiye’de internet ve iletişimden sorumlu kurum olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) aracılığı ise herhangi bir sebeple engellemenin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bu sorguyu yapabilmek için BTK sayfasından yararlanabilirsiniz. Alınmış olan herhangi bir karardan dolayı engel koyulmuş olan bir alan adını satın alma şansınız var ancak bu alan adı Türkiye’de erişime kapalı olacağı için ziyaretçiler tarafından sitenize erişim yapılamayacaktır.