Kullanıcı Deneyimi (UX - User Experience) Nedir?
Son zamanlarda sık-sık karşımıza çıkan bir tabir olan kullanıcı deneyimi, kullanıcının neye ihtiyaç duyduğunu, neye değer verdiğini ortaya koyan ve kullanıcının ürünle olan etkileşimini kolaylaştıran bir süreçtir. Son kullanıcının firma, hizmet ve firma ürünleri ile etkileşimi olup kullanıcının onlara sunduğu şeylerde değer bulmasını sağlar.
Akıllı cihaz kullanımının yaygınlaştığı günümüz internet çağında insanlar günün ilk saatlerinden itibaren internette gezintiye başlıyor ve mobil uygulamalar kullanıyor. Tüketicilerin sürekli iletişim halinde olduğu dijital platformda bu etkileşimler söz konusu ürünlerle ilgili fikir veriyor ve duyguları harekete geçiriyor. Bir ürünün, üründen çok daha fazlası olduğu günümüzde ürün ve hizmetler adeta birbirine entegre bir deneyim yumağı halinedir.
UX yani kullanıcı deneyiminin amacı, bir ürün veya hizmeti geliştirmek için tasarımlar yapmak ve tüm süretçe hedef kitleye en iyi deneyimi sunmaktır.
Kullanıcı Deneyimi Temelleri
Kullanıcı deneyiminin anlamlı ve değerli olması için bilginin şu özelliklere sahip olması gerekir:
Faydalı olması: İçeriğin özgün olması ve ihtiyacı karşılaması
Kullanılabilirlik: Web sitesinin kullanımının kolay olması
Değerli olması: İmaj, kimlik, marka ve diğer tasarım öğelerinin duygu ve takdir uyandırmak için kullanılması
Bulunabilirlik: İçeriğin yerinin belirli olması
Erişilebilirlik: İçeriğin kolay erişilebilir olması
Güvenilir: Web sitesinin ve içeriklerin kullanıcıya güven vermesi
Anlamlı ve değerli bir kullanıcı deneyimine sahip web sitesi, hedef kitleye her zaman ulaşan ve gerçekleşen kullanıcı deneyimi sayesinde her geçen gün büyüyen bir web sitesidir.
Kullanıcı Deneyimi Tasarımı
Kullanıcı deneyimi tasarımı çok yönlü bir çalışma olup, başarılı bir kullanıcı merkezli tasarım için aşağıdaki süreç izlenir.
1-Proje Yönetimi
Projeyi ve kaynaklarını planlama ve organize etme sürecidir. Bu döngünün belirlenmesi, yönetilmesi, tasarım sürecine uygulanması, proje ekibinin yönetilmesi ve proje tamamlanana kadar her aşamada rehberlik edilmesini içerir.
2-Kullanıcı Araştırması
Kullanıcı davranışlarını gözleme teknikleri, görev analizi, geri bildirimlerle ihtiyaçları ve motivasyonları anlamaya yönelik çalışmaları kapsar.
3-Kullanılabilirlik Değerlendirmesi
Kullanıcının hedefine ulaşmak için bir ürünü ne kadar öğrenip kullanabildiği ve ne kadar memnun olduğunu araştırır.
4-Bilgi Mimarisi (IA)
Bilginin nasıl organize edildiğini, yapılandırıldığını ve kullanıcılara nasıl sunulduğun inceler.
5-Kullanıcı Arayüzü Tasarımı
Kullanıcıların davranışlarını tahmin etmeye ve arayüzün bu eylemleri kolaylaştırmak için erişilebilir, anlaşılabilir ve kullanılması kolay öğelere sahip olmasını sağlamaya odaklanır.
6-Etkileşim Tasarımı (IxD)
İyi düşünülmüş davranışlar ve ilgi çekici, etkileşimli sistemler oluşturma çalışmalarını kapsar.
7-Görsel Tasarım
Marka hedeflerine ve firma prestijine uygun, estetik bir arayüz sağlamaya odaklanır.
8-İçerik Stratejisi
Hedefleri, sunumu ve yönetimi planlayarak faydalı ve özgün içerik yazmaya ve düzenlemeye odaklanır.
9-Erişilebilirlik
Kullanıcının bir siteye, sisteme veya uygulamaya nasıl eriştiğine veya bunlardan nasıl yararlandığına bakar.
10-Web Analytics
Web sitesi verilerinin toplanmasına, raporlanmasına ve analizine odaklanır.
Yaratıcı ve analitik düşünme yeteneği olan, problem çözme becerisine sahip, iletişim becerileri güçlü ve kullanıcı zihniyetini tahmin edebilen kullanıcı deneyimi tasarımcısı, tüm sürece hâkim işinin ehli bir uzmandır.
Kullanıcı Deneyimi Programı Nedir?
Geçmiş yıllarda birçok kullanıcı deneyimi programı çok başarılı bulundu. Bunlardan biri olan Monday, kullanıcı dostu arayüz tasarımı ile dikkat çekti. Headway, İngilizceyi yazılı kaynaklardan öğrenmek isteyenlerin çok beğendiği bir uygulama olup amacına uygun bir mobil uygulama olarak çok beğenildi. Binance, borsa denildiğinde ilk akla gelen bir platform oldu. Duolingo, 34’ten fazla dil seçeneği ve web versiyonu ile kaliteli bir dil öğrenme platformu olarak dikkat çekti. Spotify – Blender müzik ve podcast yayınlarıyla çok sevildi. Getir-Çarşı, özellikle pandemi döneminde popüler oldu. Vee Tik Tok. Adeta bağımlılık yaratan Tik Tok, yüksek kullanıcı deneyimi ile adından çok söz ettirdi ve halen ettirmeye devam ediyor.