0
Sitemap Örnekleri (DİL ETİKETİ, RESİMLİ, SADECE URL İLE, ZAMAN ETİKETLİ vb)

Sitemap Örnekleri (DİL ETİKETİ, RESİMLİ, SADECE URL İLE, ZAMAN ETİKETLİ vb)

Sitemap Örnekleri ve Oluşturma

Sitemap Nedir?

Bir internet sitesindeki yazıların tamamının linklerini bir dosya içerisinde toplayıp MSN, Google, Yahoo, Ask.com gibi arama motorlarına bu sayfaları göstererek internet sitenizdeki bütün linkleri arama motorlarının algılayabileceği bir şekle getirmek için yapılmış olan bir XML dosyasıdır.

Örnek verecek olursak; https://www.teakolik.com/sitemap_index.xml gibi diyebiliriz.

Kodlama şekline bakacak olursak;

<url> <loc>http://www.teakolik.com/</loc>
<lastmod>2008-10-03T08:03:01+00:00</lastmod>
<changefreq>daily</changefreq>
<priority>1.0</priority>
</url>

gibi dir…

Site haritanızda önem arz eden bütün arama motorlarına uygun bir biçimde dizayn edilmiş olmasıdır. Arama motorları bu sayfa içerisinde bir hata tespit ederse site haritanızda yer alan linkleri ne yazık ki önbelleğine almayacaktır.

Güncel ve düzgün bir site haritası ile arama motorları sıralamasında daha yukarılara ve hatta Google’da birinci sayfada yer almanız için büyük bir etken anlamına gelmektedir.

Site haritasını Nasıl Oluşturabiliriz?

Üç farklı şekilde site haritası oluşturabiliriz.

  • Online şekilde
  • Otomatik
  • Manuel olarak

1. Otomatik olarak sitemap hazırlamak;

Tabiki öncelikle herkesin ilk tercihi bu yöntem olacaktır. Çünkü insanların aklından geçen ilk şey neden uğraşayım yönündedir. Yeni bir yazı veya bağlantı oluşturduğumuz zaman internet sayfası kendiliğinden otomatik bir şekilde oluşturulsun isteriz.

Bunun için öncelikle önemli olan nokta kullanmış olduğunuz yazılımdır. Wordpress altyapısına sahip bir internet sitesine sahipseniz, wordpress neredeyse her blogcunun olmazsa olmaz yazılımlarından birisidir. Wordpress kullanan kullanıcılar için bir Plugin, yani eklentisi zaten hazır olan anlamına gelir. Tek yapmanız gereken bu eklentiyi indirerek internet sitenizde kurulumunu yapmaktır. Sonrasında indirmiş olduğunuz eklenti aktif hale geldikten sonra kendisi otomatik olarak herhangi bir yazı eklenir eklenmez site haritasını oluşturmaya başlayacak ve yine otomatik olarak MSN, Google, Yahoo, ASK gibi arama motorlarına bilgilendirme mesajı ileterek site haritanızı devamlı güncel tutacaktır.

WordPress için bir Sitemap eklentisini indirin.

Eğer Blogger altyapısına sahip bir web sitesine sahipseniz;

Blogger kullananlar için sitemap aracı oluşturmak için aslına bakacak olursanız otomatik bir yolu var. Blogger hesabı kullanan kişiler ne yazık ki FTP hesapları olmayan kişilerdir. Bu durumda benim bir FTP hesabım yok nasıl eklenti kuracağım? Gibi düşüncelere kapılmaya gerek yok.

Örnek verecek olursak; http://isitmekaybi.blogspot.com benzer bir blogger hesabınız varsa web sitesi adresinizi http://isitmekaybi.blogspot.com/atom.xml şeklinde yazdığınız zaman sizin XML dosyanız otomatik bir şekilde oluşturulmuş olarak karşınıza çıkacaktır. Tek yapmanız gereken şey sadece Google hesabınızla Google Webmaster Tools’dan bir hesap açmak ve site haritanızın http://isitmekaybi.blogspot.com/atom.xml ‘i Google sitemap bölümüne eklemektir. Tabiki Google sitemap bölümünde sitenizin doğrulanması istenecektir. Blogger kullanıcıları bu noktada doğrulama yöntemi olarak META TAG yöntemini seçmesi gerekmektedir. Bu META TAG’ı seçip site doğrulamasını yaptığınız zaman Google size bir kod gönderecektir. Yöntem panelinizin içinden META TAG bölümüne bu kodu yazmanız yeterli olacaktır.

Bu şekilde alt yapılara sahip sistemlerde genel olarak otomatik sitemap hazırlamanız mümkündür. Yada başka bir yöntem olarak ASP PHP yazılım bilgilerine sahipseniz ki bu seviyede olanlar zaten bir script hazırlaması yaparak otomatik bir hale getirebilirler.

2. Online olarak sitemap hazırlamak;

Online olarak sitemap hazırlamaktan kastımız bir diğer tabirle otomatik sitemap.XML oluşturma servisleri anlamına gelmektedir. Buna benzer online sitemap.XML hazırlamış olan servisler sayesinde sadece birkaç dakika içerisinde sitemap dosyanızı hazır hale getirebilirsiniz.

Gelişmiş olan bir PHP veya ASP tecrübesi olmayan kullanıcılar bu yöntemi kullanarak web sitelerinde bir sitemap dosyası hazırlayabilirler. Bu sayede her güncel içerik eklediklerinde birkaç saniye içerisinde sitemap dosyalarını oluşturup Yahoo sitemap ya da Google sitemap sistemlerine iletebilirler.

Bazı online sitemap.XML dosyası hazırlayabilen web sitelerine göz atacak olursak;

  • www.netroglycerine.com/sitemap.html
  • www.sitemapbuilder.net
  • www.neuroticweb.com/recursos/sitemap
  • www.sitemapspal.com
  • www.xml-sitemaps.com

3. Manuel olarak sitemap hazırlamak;

Aslına bakacak olursanız web sayfanız için teker teker elle link yazıp XML dosyası yapabilirsiniz. Ancak daha kolay bir şekilde manuel olarak bir site haritası meydana getirmeniz için sizlere http://gsitecrawler.com/ web sayfasında yer alan ücretsiz bir program ile sitemap.XML dosyanızı yapabileceğinizi belirtmek isteriz.

Eğer wordpress gibi bir alt yapıya sahip değilseniz ve bir Blogger bloğu değilseniz PHP ya da ASP değilseniz. HTML ile hazırlanmış olan bir web sayfası için bile sadece birkaç dakika içerisinde sitemap.XML dosyası oluşturabilirsiniz.

Hangi sistemi kullanıyorsanız kullanın Gsitecrawler programı sayesinde yalnızca birkaç dakika içerisinde sitemap dosyanızı oluşturabilirsiniz. Belirtmiş olduğumuz programı bilgisayarınıza kurun ve program içerisinde yer alan web sayfanızı yeni bir proje olarak kaydedin. Programı başlattığınız zaman sadece birkaç adımla web sayfanızla bağlantı kuracak ve tüm linkleri hafızasına kaydedecektir. Daha sonra ise sitemap.XML dosyanızı size verecektir. Almış olduğunuz bu dosyayı FTP’nize göndererek sitemap.XML dosyanızı hazır vaziyete getirmiş olacaksınız.

Site Haritası Hazırlamak ve Optimize Etmek

Bir site haritası hazırlamak herhangi bir web sayfasının optimizasyonu için oldukça önem arz eden bir durumdur. Site haritaları, web sayfanızın yapısını arama motorlarına iletir ve aşağıda belirtilen maddeler gibi bazı meta veriler de içerebilir;

  • Sayfaların hangi sıklıkla güncellendiğini gösterir.
  • En son hangi zaman aralığında değiştiğini gösterir.
  • Birbiriyle bağlantılı olan sayfaların birbirleri için ne kadar önemli olduklarını gösterir.

Bunların yanında site haritaları şu yönleriyle de öp plana çıkmaktadır;

  • Birbirleri ile hiç bir alakası olmayan arşivlenmiş içerikleri barındırır.
  • Harici olan linkleri düzene sokar.
  • Yüzlerce sayfayı içerebilir.

Site haritaları isminden de anlaşılacağı gibi, arama motoru botlarının sitenizde yer alan en önemli sayfaları keşfetmelerine ve bulamalarına imkan tanır. Yazımızın devamında bir site haritasını nasıl hazırlayacağımız ve optimize edebilmek için dikkatli olmanız gereken noktalara değineceğiz.

  1. Otomatik Olarak Bir Site Haritası Hazırlamak İçin Eklentiler ve Araçlar Kullanabilirsiniz

Herhangi bir XML sitemap dosyası hazırlama aracına sahipseniz ya da Google XML Sitemaps gibi araçlardan faydalanıyorsanız bir site haritasını kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Aslına bakacak olursanız bu konu ile ilgili en mantıklı olan şey Yoast SEO’yu kullanmak daha iyi olabilir. Yoast SEO eklentisini tercih ederek direk bir XML site haritasına sahip olabilme imkanınız olur.

Bunlara ek olarak eğer isterseniz bir XML site haritasının kodunu inceleyerek, manuel biçimde bir site haritası meydana getirebilirsiniz. Teknik bakımdan ihtiyacınız olan tek şey her bir URL’yi birbirlerinden ayıran ve yeni satırlara ilave eden bir metin dosyasıdır. Ancak bir hreflang hazırlamak istiyorsanız eksiksiz bir şekilde XML site haritasına ihtiyacınız var anlamına gelir. Bu nedenle bir araç kullanarak işlerin tamamını sisin yerinize halletmesi daha mantıklı olacaktır.

Site haritasını hazırlama konusunda daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız ilgili haberlere göz atabilir ve diğer araç seçeneklerinden faydalanabilirisiniz.

  1. Google ile Site Haritanız Entegre Edin

Site haritanızı Google’a tanıtabilmek için Google Search Console’dan faydalanabilirsiniz. Ardından ise dashboard’ı kullanarak Crawl – Sitemaps – Add Test Sitemap adımlarını takip edin.

Herhangi bir problem olup olmadığını görebilmek ve yapmış olduğunuz hatalı takip edebilmek için Submit Sitemap seçeneğine basın ve çıkan sonuçları inceleyin. Bu konu hakkında ideal olan, dizinlene sayfa sayısının gönderilmiş olan sayfa sayısı ile aynı orantıda olmasıdır.

YAZAR HAKKINDA



YORUMLAR (0)
YORUM YAP