Hosting Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hosting Seçimi Yapılırken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir
Hosting Alma
Hosting hakkında yeterli düzeyde bilgiye sahipseniz internet sitenizi artık dünyanın her bir köşesi ile paylaşmaya hazırsınız demektir. Peki, asıl, nereden hosting alma işlemi gerçekleştirmeniz gerekiyor? Sizin için hosting hizmeti önemli bir karardır. Nedeni ise sitenizin yüklenme hızınızdan almış olacağınız e-posta hizmetine kadar pek çok işlem, hosting şirketiniz tarafından tarafınıza sağlanacaktır. Hosting hizmeti alacağınız süre içerisinde dikkatli olmanız gereken temel unsurları şu şekilde sıralayalım;
RAM Boyutu: RAM boyutu internet sitenizde yer alan sayfaların açılma hızını direk etkileyen bir unsurdur. Bu sebeple yazılımınız için gerek duyulan kaynak kullanımını belirlemeniz ve bu belirlediğiniz noktaya göre paket tercihi yapmanız gerekecektir.
İşlemci Paylaşımı: İşlemci hızı da aynı RAM boyutu gibi internet sitenizin yüklenme hızını doğrudan etkileyen unsurlar içerisindedir. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda kısıtlama yapılıp yapılmadığı da yine dikkat etmeniz gereken konular içerisinde yer alıyor.
Hosting Lokasyonu: Hedeflemiş olduğunuz topluluğa göre lokasyon tercihi yapmanız gerektiği için eğer Türkiye’yi hedef alıyorsanız, hosting lokasyonunuzun özellikle Türkiye olmasında çok dikkat etmeniz gerekir.
Disk Alanı: Web sayfanıza yükleyeceğiniz dosyalara uygun bir disk alanı tercih etmeniz gerekir. Alınacak yedekleri de göz önünde bulundurarak, mevcut olan ebatın 2 veya 3 katı bir disk alanı sizin için yeterli seviyede olacaktır.
Platform: Hosting platformları Windows ve Linux olmak şartı ile ikiye ayrılmaktadır. ASP yazılım Windows’a, PSP yazılım ise Linux’a aittir.
E-mail: Kaç tane e-mail hesabı oluşturmak istiyorsanız ona göre hizmet almanız gerekir çünkü her hosting şirketi, her bir pakete farklı e-mail hizmeti sunmaktadır.
Teknik Destek: Bu yöntemde en az dikkate alınan ancak önemli olan konular arasında yer almaktadır. Evet, seçmiş olduğunuz paket çok iyi olabilir. Peki, ama teknik destek konusu? Zor bir an yaşadığınızda ya da çözüme kavuşturamadığınız bir sorun ile karşı karşıya kaldığınızda size en kısa sürede ulaşabilecek bir teknik ekip bulabilecek misiniz?
Hosting kelimesinin anlamına bakacak olursak barındırma anlamına geldiğini görüyoruz. Web hosting ise web sitelerinin, oldukça yüksek internet hızı olan ve devamlı çalışan bilgisayarların içinde barınması anlamına gelir. Bu bilgisayarlar, hızlı ve kesintisiz hizmet sağlayabilmesi için son teknoloji ile yapılan veri Centerların içinde barınmaktadır.
Peki, hosting seçerken nelere dikkat edeceğiz?
Hosting seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken başlıklara göz atacak olursak;
- Trafik
- İşletim Sistemi
- Veri tabanı
- Web alanı
- Subdomain
Hostinglerde İşletim Sistemi Nasıl Seçilir;
Hostingler, kullanmak istediğiniz platformlara göre, Windows ve Linux olmak kaydı ile iki farklı guruba ayrılmaktadır. Bu iki hosting platformundan herhangi birini seçerken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta sitemizin yazılmış olan kodlama dilidir.
İnternet siteniz eğer. ASPX ve. ASP olarak yazılmış ise Windows hostingi seçmeniz gerekir çünkü Linux hostingler. ASPX ve. ASP’yi desteklemez. Eğer internet siteniz PHP olarak yazılmış ise Linux hostingi seçmeniz gerekir. Bunun yanında. HTML uzantısını hem Linux hem de Windows alt yapıları desteklemektedir.
Hosting Alanı Ne Anlama Gelir?
Hosting seçiminde en önemli olan noktalardan birisi de hosting alanıdır. Hosting alanı internet sitenizde kullanmak istediğiniz yazı, video veya resimlerin saklanacağı alanın genişliği anlamına gelir. İnternet sitesi yaparken, sitenizin ihtiyacı olan alandan daha fazla bir alan almak anlamsız olur.
Örnek verecek olursak; 5-6 sayfa içeren basit bir kurumsal internet sitesi için 2 GB’lık bir alan almak ekonomik anlamda verimli sonuç vermeyecektir. Bunun aksine sitenizin web alanında kaplamış olduğu alan kadar yoğun bir web hosting tercih etmeniz gerekmektedir. Zaman geçtikçe bu alan internet sitesinin ihtiyaçlarını yerine getirememeye başladığında elinizde olan hosting paketinin disk alanını genişleterek sitenin hali hazırdaki yayınına kesintisiz bir şekilde devam edilebilir.
Hosting Paketlerinde Trafik Ne Anlama Gelir?
Trafik; Aynı anda sitenize giriş sağlayacak olan kişi sayısına bağlı bir durumdur. Sitenizin içeriği ne kadar çok ise bu konuya bağlı olarak site trafiğinizde artış göstermektedir. Aynı şekilde bu seçimi yaparken sitenin hedeflediği kitle ve bu duruma bağlı olarak çekmiş olduğu aylık trafiğin tahmin edilebiliyor olması ve hosting tercihi de bu duruma bağlı olarak yapılmalıdır.
Eğer sitenizin almış olduğu trafiğin altında destek sağlayan bir hosting seçerseniz, trafik kotanızı doldurduktan sonra sayfanıza erişim engellenir ve bir sonraki aya kadar siteniz kapalı kalabilir. Böyle bir durumda da yine yüksek trafik kotası bulunan bir hosting paketine geçiş yapılabilir ve sitenin kesintisiz yayın yapması sağlanabilir.
Hostinglerde Veri Tabanı Nedir;
Veri tabanı birbirlerine bağlı verilerin depolanmış olduğu bir alandır. Site her açıldığı zaman içeriği belirtilen veri tabanından kolay bir şekilde çekilir ve böylelikle hem zaman kaybının önüne geçilmiş olur hem de verilerin düzenli olarak oluşum sağlamasına olanak tanınır. Hosting paketleri içinde bulunan birçok farklı veri tabanı da MS SQL ve MySQL olarak iki sınıfa ayrılmaktadır. Veri tabanı tercihi yaparken de aynı şekilde web sayfanızın yazılımına göre seçim yapmanız gerekir. Eğer bir PHP sitesinde veri tabanı yapılacak ise MySQL veri tabanı özelliğine sahip olan bir hosting tercih etmeniz gerekecektir. Sitenizin yazılımı. ASPX ve. ASP ise hosting tercihi MS SQL özelliğine sahip olan bir hostingden yana olması gerekmektedir.
MySQOL veri tabanı oldukça hızlı, güvenli ve MsSQL veri tabanına nazaran kullanımı oldukça kolaydır. PHP ve Apache ile olan uyumu nedeniyle PHP tarafından en fazla tercih edilen ve daha fazla yaygın olan bir veri tabanı çeşididir.
MsSQL veri tabanı MySQL veritanınının aksine ücretli bir veri tabanı olarak karşımıza çıkmaktadır. MySQL veritabaına göre tasarım, güvenlik ve içerik yöntemi ebatlarında daha üst seviyede işlevler sağlaması nedeni ile genel anlamda kurumsal yapılara ve e-ticaret platformlarına yöneliktir.
Subdomain;
Sitenin ana domainin altında yapılacak olan domain çeşididir. Subdomain sayısını web projenizin kapsamı doğrultusunda seçmeniz gerekmektedir. Web sayfanızın alt kısmına “forum.anadomain.com” veya “blog.anadomain.com” gibi farklı projeler de uygulayacaksanız, almış olduğunuz hosting paketinde yer alan subdomain sayısı da bu kapsamda yeterli düzeyde olacak şekilde seçilmesi gerekir.
Hostinglerde e-mail;
E-mail kullanımı birçok internet sitesi kullanıcısı için oldukça önemli bir noktadır. Satın alınacak olan hosting paketlerinin içinde kaç tane mail adresi oluşturulabilir buna dikkat edilmesi gerekir. Hosting tercihi yapmak azımsanmayacak derecede önemli bir husustur. Web sayfaları için temel nitelik oluşturan bir sistemdir. Sağlam temeller atılarak oluşturulmamış bir web sayfası ilerleyen zamanlarda sizi, yukarıda belirtmiş olduğumuz sorunlarla karşı karşıya getirir ve hem yapmakta oluğunuz işinizi olumsuz yönde etkiler hem de sonradan ortaya çıkacak olan gereksiz harcamalara neden olur.
Hostinglerin Kaliteli Olup Olmadığını Gösteren Özellikler
Hostingleri aynı sıradan bilgisayarlar gibi algılayabilirsiniz ancak biraz daha fazla gelişmiş durumdadırlar. Hostinglerde de işlemciler, işletim sistemleri, hard diskler ve ramler yer alır. Yazılım açısından da hostinglerin içinde e-mail saklama ve veri tabanı yer alır. Normal bir bilgisayar satın alırken nasıl ramlerine, işlemci kalitesine, hızına, hard disk ebatına önem veriyorsak hosting de de aynı durum geçerlidir. Bu özellikler ne kadar kapsamlı ve yüksek olursa sitenizin yayın yapma kalitesi de paralel olarak o kadar artış gösterir.