0
SSL Nedir? SEO' ya Etkisi Var Mıdır?

SSL Nedir? SEO' ya Etkisi Var Mıdır?

SSL Sertifikası ne anlama gelir?

İngilizce de Secure Socket Layer (SSL) anlamına gelen güvenli giriş katmanı, internet üzerinde bulunan veri iletişiminin şifrelenmesine yarar. Bu şekilde web sunucusu ile web tarayıcısı arasında güvenli bir şekilde meydana gelir. Web tarayıcınızın ucunda görmüş olduğunuz sarı renkli kilit simgesi, bulunmuş olduğunuz sitenin SSL güvencesi altında olduğunu göstermektedir. SSL kullanımı site içerisinde meydana gelen verilerin şifrelenme işlemlerini yaptığı için en fazla e-ticaret siteleri tarafından kullanılmaktadır. Şifrelenmiş olan veri; tarih, saat ve kullanıcı doğrulaması yapıldıktan sonra ilgili sunucuya gönderilir. Bu şifrelenmiş olan veri bir başkası tarafından kesinlikle şifresiz hale getirilemez.

SSL, web sayfaları haricinde FTP veya e-posta gibi internet platformlarını da şifreleyerek güven altına alabilir.

SEO nedir?

İngilizce anlamı Search Engine Optimization (SEO) olan bir arama motoru optimizasyonu, web sitelerini arama motorları düzeyinde üst sıralara taşımaya yönelik yapılmış olan çalışmaların genel adıdır. SEO, site dışı SEO(Off Page SEO) ve site içi SEO (On Page SEO) olmak üzere iki farklı guruba ayrılır. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse;

Site içi SEO, web sayfalarının iç yüzünü arama motorlarına uygun olacak şekilde düzenlenme işlemine denir. Arama motorları, kullanıcı deneyimini ve site içeriğini göz önünde bulundurarak arama sonuçlarında sitenin üst sıralardan bulunmasına yardımcı olur.

Site dışı SEO yapabilmek için ise birçok farklı teknik bulunmaktadır. En bilindik olanı, sitenin diğer sitelerden daha kaliteli backling almasıdır. Bunun yanında marka bilinirliği ve sosyal medya etkinlikleri gibi faktörler de site dışı SEO’yu etkilemektedir. 

SSL sertifikasının SEO üzerinde etkisi varımdır? Varsa ne gibi etkileri vardır? Çok uzun zaman önce, Google bir web sitesini HTTPS protokolüne taşımanın arama motorları sıralamasında ufak bir artış sağlayacağını açıklamıştı. Günümüzde ise bir web master olmak Google’ın gelişmelerini takip ettiği anlamına gelmektedir. Yani kısacası SEO bilgisine sahip olmak anlamına gelir. Çoğu web sitesi kullanıcısı bu düşünceye sahiptir, fakat HTTPS ve HTTP arasındaki farkın nasıl anlaşılabileceği, SSL’nin nasıl kurulması gerektiği, yapılandırılması ve bunun yanında SSL markasının ne kadar önemli olduğu, SEO bakımında SSL şirketinin yükselmesinde büyük bir ektisi vardır. İlk olarak başlangıçta, birkaç soru yöneltmek oldukça önemlidir; Google SEO sıralaması için neden HTTPPS’yi tercih etmektedir? Son olarak SEO için HTTPS kullanmanın ne gibi faydaları bulunmaktadır. Bunun yanında, SEO ile alakalı web sayfaların HTTPS’ye çevrildiği de belirtilmesi gerekir.
SSL Farkını Nasıl Anlaşılır

Kendi web sitenizi geliştiriyorsanız veya site içi kullanıcısıysanız, güvenli bir üçüncü taraf, iyi bir çevrim içi deneyim ve güveli şifrelemeyi içerecektir. Bunun nasıl bir yöntemle yapılacağını ve Google’ın belirli unsurları nasıl destekleyeceğini daha net anlayabilmek için, HTTPS ve HTTP arasındaki farkın ve neden bu kadar önemli olduğu bilinmesi oldukça önemlidir.

Köprü Metni Aktarım Protokolü (HTTP), internet aracılığı ile bilgi almak ve göndermek için kullanılan bir sistemdir. HTTP bir uygulama katmanı protokü olarak bilinmektedir. Yani kısacası bilginin diğer kullanıcıya A noktasında B noktasına nasıl iletildiğine dair ufak bir endişe ile nasıl görüntülendiğine odaklanır. Bu olay “durumsuz” olarak ifade edilir. Bu durum, bir önceki web sayfası oturumu ile alakalı herhangi bir şey hatırlamaya çalıştığını belirtmektedir.

HTTP genellikle HTML sayfalarına erişebilmek için kullanılır ve diğer kaynakları Http’ye erişerek kullanılacağını düşünmek daha faydalı olabilir. Genellikle bu güvenlik bilgilerine yüksek öncelik olarak görülmediği için gizli olan bilgileri (kart numarası bilgileri gibi) elinde tutmayan pek çok web sitesinin kendi sitelerini kurabilmeleri için kullanılmaktadır.

Tamamen güvenli işlemlere ve yetkilendirmeye izin vermek için güvenli kiper metin aktarım protokü olan yani kısacası “HTTPS olarak bildiğimiz sistem geliştirilmiştir. Yetkisi olmayan kaynaklardan erişimin engellenebilmesi için gizli bilgilerin paylaşımı güvenli olması gerekmektedir.

Bu noktada HTTSP sistemi bunu mümkün kılmaktadır. HTTPS, HTTP ile aynı özelliklere sahiptir, çünkü en temel protokoller olarak aynı yolu izlerler. Aynı bir web tarayıcısı gibi HTTP veya HTTPS işlemcisi, standart bir bağlantı noktasında yer alan herhangi bir sunucu ile bağlantı kurar. Fakat HTTPS, verileri çevrelemek amacı ile SSL kullandığı için gelişmiş bir koruma sunacaktır. Basit bir şekilde ifade etmek gerekirse HTTPS, HTTP işlemcisinin basit versiyonudur.

Biraz daha detaylı incelemek için, temel fark, HTTPS işlemcisinin TCP portu olan 443’ü kullanmasıdır. Bu sebepten dolayı teknik anlamda HTTPS ve HTTP birbirinden farklı iletişim şeklidir.

HTTPS, bir başka protokol olan SSL’nin güvenli yuva katmanı ile çalışmaktadır. SSL sistemi, verileri güvenli olarak taşıyacaktır. Bu durum Google’ının en çok önem verdiği farktır.
 

Ne HTTPS ne de HTTP, verilerin bir noktadan diğer noktalara nasıl taşındığını önemsemez. Kapak tarafında bulunan HTTP, SSL ve HTTPS’nin de yapmış olduğu gibi, verilerin neye benzediği önemli değil. Bu sebeple HTTPS, her iki dünya için de sizlere en iyisini verebilir. Yalnızca kullanıcının görsel bakımdan ne göreceğini ve nasıl bir deneyime sahip olduğunu umursamaz, bunun yanında bir noktadan diğer noktaya veri aktarımı esnasında ekstra bir koruma duvarı sağlar.

Bazen insanların HTTPS ve SSL terimlerini birbirlerinin yerine kullanabileceklerini bilmelidir, ancak bu yanlış bir hareket olur. HTTPS sadece güvenlidir ve sadece verileri taşımak için SSL kullanılmalıdır. Bunlar iki farklı protokoldür fakat güvenli bir alan meydana getirmek için beraber çalışırlar. 

Google’nin güvenli, güvenilir ve onaylı web sayfalarını desteklemesine kimsenin şaşırmaması gerekir. Bunun sebebi web sitesi sahipleri web sitelerinin ek güvenlik düzeyini sağlamak için bilgilerini şifrelediğini bildiği içindir. Ancak kullanıcıların sertifika alma konusunda oldukça zor ve detaylı bir süreç olduğunu bilmeleri gerekir. Bu nedenle daha üst seviyede yarar sağlanmaktadır. Fakat yalnızca kendi web sayfanız için sertifika alabilirsiniz.

Web sayfanız sertifika alma sürecini tamamladıktan sonra, sertifikayı veren kurum üçüncü güvenilir taraf haline gelir. Bir tarayıcı güvenli olan bir web sayfasını tanıdığında, web sayfasının tam anlamıyla kendini ifade ettiği gibi olduğunu doğrulayabilmek için sertifikada yer alan bilgileri kullanır. Bir kullanıcının HTTPS ve HTTP web siteleri arasındaki farkı anlayabildiğinde, siteye göz atarak bilgilerinin güvende olup olmadığını öğrenebilir. Bu güvenlik derecesi, işletmelerin güvenilirliklerinden dolayı e-ticaret sahasında çalışmaya başlamasına ve bu sahada kalıcı olmasına izin verir.

Artık Google bir derecelendirme sinyali olarak HTTPS sistemini kullanmaktadır. Veri analizleri, HTTPS web sayfalarının HTTP bağlantılarına göre daha yüksek sıralara çıkma avantajlarına sahip olduğunu kanıtlamıştır.

Bunun için HTTPS’ye geçiş yapılması, gizli bilgilerin dâhil edilip edilmediğine bakılmaksızın her bir web sayfasına yarar sağlayacaktır. Sadece biraz daha bilgi sahibi olabilmek için HTTPS kullanarak gönderilmiş olan veriler taşıma katmanlı veya TLS güvenlik protokolü ile korunmaktadır.

Kısaca özetlemek gerekirse web sitesiziniz sertifikalı olması hem kullanıcılara karşı olan güvenilirliğiniz hem de Google’ın arama motorları derecelendirmesinde sitenizin üst sıralarda olmasını sağlayacaktır. Güvenli ve sertifikalı bir site her zaman size ve kullanıcılarına ekstra avantaj sağlar.

YAZAR HAKKINDA



YORUMLAR (0)
YORUM YAP