Resim Sıkıştırmaları
Kayıplı ve Kayıpsız Resim Sıkıştırma Teknikleri
Kayıplı ve kayıpsız resim sıkıştırma, resimlerin ebatlarını küçültmek için en popüler olan iki yöntemden birisidir. Web sayfanıza resim yüklerken bu iki yöntemden bir tanesini kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu yazımızda sitenizin performansını üst seviyelere çıkarmanıza yardımcı olmak için size bunun nedenlerini ve nasıl yapılması gerektiğini anlatmaya çalışacağız.
Resim Sıkıştırmasını Neden Yapmalıyız?
Boyutu büyük olan resimler web sayfanızın performansını olumsuz yönde etkileyebilir ve bu da SEO sıralamanıza ve kullanıcı deneyiminize zarar verir.
Google’ın yapmış olduğu araştırmaya göre kullanıcıların yaklaşık %45’I kötü bir deneyim yaşadıkları zaman aynı web sayfasını tekrar ziyaret etmek şansları oldukça düşüktür.
Büyük boyutlu resimler web sayfalarının yüklenme zamanlarını oldukça yavaşlatmaktadır. En azından web sayfanızın kullanıcılarının canlarını sıkacak küçük gecikmeler meydana gelebilir. En kötü senaryoda ise siteniz tamimiyle erişilmez veya yanıtsız hale gelir.
SEO sıralamaları, öncesinde de belirttiğimiz gibi risk içerisinde olan bir başka unsur olabilir. Google, sayfa hızının oldukça önemli bir sıralama unsuru olduğuna onay vermiştir. Daha yavaş bir şekilde yüklenme zamanı olan sayfa, endekslenmesini etkileyebilir. Bing de sayfa hızının ne kadar önemli olduğunu belirtmemektedir.
Bu durum yavaş sayfa performansı dönüşüm seviyenizi de etkileyebilir. Dakine isimli outdoor yaşam tarzı firmasına göre daha hızlı yüklenen sayfalar mobil gelirlerini yaklaşık %45 oranında arttırmıştır. Kullanmış oldukları yöntemlerde bir tanesi de web sayfalarındaki resimleri optimize etmektir.
Daha küçük boyutlardaki resimler abonelik sürecinize de olumlu yansır. Kısaca ifade etmek gerekirse, kaynaklarını yemezler ve böylelikle tasarruf yapmanıza yardımcı olur.
Bunun nedeni ise küçük resimlerin depolandığı alanlardan tasarruf etmenize ve bant genişliği kullanımı azaltmanıza fayda sağlar. Eğer paylaşımlı bir hosting hosting planına sahipseniz ve sitenizde çok sayıda resim yer alıyorsa, bu sizin ve siteniz için oldukça büyük bir sorundur.
Buna ilave olarak web sayfanızı yedekleme resimlerini optimize ettiğiniz zaman daha hızlı olabilir.
Resimlerinizde sıkıştırma işlemi yaparken kaliteleri konusunda telaşa kapılmanıza gerek kalmaz. Anlatacağımız yöntemler resim dosyalarınızda yer alan gereksiz bilgileri temizlemek için geliştirilmiş bir tekniğe sahiptir.
Görsel Sıkıştırma
Görsellerin kalitesi zarar görmeden ebatlarını nasıl düşürebiliriz? ipeg boyutu küçültme işlemi nasıl yapılır?, fotoğraf boyutu küçültme, görsel boyutu küçültme, jpg dosya ebatı küçültme işlemi nasıl yapılır? Bu soruların tamamına cevap vermek adına basit bir sistemden söz edeceğiz ancak, ilk olarak belirtmek isteriz ki kullanmak istediğiniz görselleri sitenizin o anki durumuna göre maksimum büyüklükte ayarlamanız gerekmektedir. Bunun ne demek olduğuna bakacak olursak; blog sayfanıza bir görsel ekleyeceksiniz ve sitenizdeki yazı alanı 760px şeklinde ayarlanacak. Eğer bu görsel yalnızca bir anlatım içeriyorsa ve yüklemek istediğiniz görselin büyük boyutuna ihtiyaç yoksa bu görseli 3000 – 4000px gibi aşırı büyük boyutlarda yüklemenizin de hiç bir anlamı yoktur. Kullanmak istediğiniz görseli yerine uygun olacak şekilde maksimum seviyede küçültmeniz gerekir.
Kayıplı Resim Sıkıştırma
Kayıplı resim sıkıştırma sitenizde yer alan resimlerden bazı verileri çeken ve bu şekilde dosya boyutunu düşüren bir araçtır. Bu işlem yapıldıktan sonra asla geri alınamaz, yani gereksiz olan bilgileri kalıcı olarak silinmiş olur.
Bu teknik, orijinal resmi büyük oranda sıkıştırabilirken kalitesi konusunda taviz de vermektedir. Resim boyutunuz oldukça küçük olabilir ancak resminizde pikselli bir hal alır (kalitesi azalır). Bu nedenle bu işleme geçmeden önce bir yedek dosyanızın olması gayet iyi olacaktır.
GIF ve JPEG dosyaları kayıplı resim sıkıştırma yöntemlerinde en iyi örnekler olarak gösterilmektedir. JPEG’ler şeffaf durumda olmayan resimler için güzel bir örnek durumundayken GIF’ler ise animasyon içeren resimler için oldukça iyi seçimlerdir. Bu formatlar, daha hızlı yüklenme zamanına ihtiyaç duyan siteler için oldukça iyidir çünkü doğru dengeyi bulabilmeniz için kaliteyi ve ebatı ayarlayabilme şansına sahipsiniz.
Eğer wordpress aracını kullanıyorsanız JPEG dosyalarını ortam kütüphanesine aktarırken otomatik bir şekilde sıkıştırmanıza destek olacaktır. Bu nedenle Wordpress, sitenizde resimlerinizi biraz pikselleşmiş vaziyette gösterebilir.
Varsayılan biçimde resimleriniz ebatı %82 seviyesinde azalma gösterecektir. Yüzdesini arttırabil ya da bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz. Bu konuya birazdan değineceğiz.
Kayıpsız Resim Sıkıştırma
Önceki seçimin aksine kayıpsız resim sıkıştırma tekniği resmin kalitesinde bozulma sağlamayacaktır. Bu nedenle bu yöntem yalnızca cihaz veya resim editörü tarafından fotoğrafı çekmek için otomatik bir biçimde üretilen gereksiz ve ek meta veriyi siler.
Bu seçeneğin kötü tarafı ise dosya ebatında ciddi miktarda azalma sağlamayacağıdır. Hatta bazı nedenlerde boyut neredeyse aynı boyutunda kalacaktır. Sonuç itibariyle bu seçenekle yüksek oranda depolama tasarrufu yapmanız mümkün değildir.
Bu kayıpsız sıkıştırma seçeneği şeffaf arka planlı ve metin ağırlıklı görseller için gayet uygundur. Kayıpsız sıkıştırma seçeneğinde faydalanarak formatlarsa BMP, RAW, PNG ve GIF haline görünür.
Hangisi Daha Kullanışlı?
Bu sorunun cevabı tamamen sizin ihtiyacınıza bağlıdır. Çoğu kullanıcı, genellikle de bri e-ticaret, blog ya da haber sitesine sahip olanlar kayıplı resim seçeneğini kullanmayı tercih ederler. Sitenizin daha hızlı açılmasına destek olurken yüksek seviyede boyut azaltma, bant genişliğinden tasarruf ve depolama sağlar.
Bunun yanında moda, fotoğrafçılık, modelleme ve buna benzer konularla alakalı yüksek kalitedeki resimlere ihtiyaç duyan web sayfaları kayıpsız resim sıkıştırma seçeneğini tercih etmektedir. Bunun nedeni ise optimize edilmiş olan resimlerin orijinaliyle hemen hemen aynı olmasıdır.
WordPress Kullanarak Kayıplı Resim Sıkıştırma
Eğer Wordpress’i kullanıyor ve kayıplı resim sıkıştırmayı tercih ediyorsanız Wordpress ’in bu işlemi otomatik bir şekilde yapma fonksiyonu vardır. Eğer yüzde ayarı yapmak istiyorsanız değerleri değiştirebilir veya kodlarla oynayabilirsiniz.
Aklınızda bulunsun ki bu yöntem sitenizde mevcut bulunan resimleri asla etkilemez.
Her birini Regenerate Thumbnails gibi bir eklenti yardımıyla tekrardan üretmeniz gerekmektedir.
Alternatif bakımdan eğer bu yolun pratik bir yol olmadığı düşüncesindeyseniz resim sıkıştırma işlemi için eklenti kullanmak diğer yöntemlerden daha güvenli olacaktır. Şimdi ise sizlere Imagify isimli eklentiden bahsedeceğiz.
Imagify
Imagify, ihtiyaç oranınıza göre değişkenlik gösterirken web sayfanızı daha hafif resimlerle hızlı hale getirmenize yardımcı olur.
Bu eklenti hem yüklemiş olduğunuz bütün küçük resimleri otomatik bir şekilde optimize eder, hem de resim sıkıştırmanıza yardımcı olur.
Eğer bu eklentiyi kullanmaya başlarsanız karşınızda 3 tane mevcut olan en uygun şekle sokma seviyesi göreceksiniz.
Normal: Standart bir şekilde kayıpsız resim sıkıştırma tekniği kullanacaktır ve resim kalitesi bu durumdan kesinlikle etkilenmeyecektir.
Aggressive: Daha güçlü olan bir kayıp resim sıkıştırma tekniği kullanacaktır ve fark edemeyeceğiniz küçüklükte bir kayıp meydana gelir.
Ultra: En güçlü olan kayıp sıkıştırma tekniğini kullanacaktır fakat kalite kaybı daha kolay bir şeklide fark edilecektir.
Ayrıca Imagify WePs resimlerini sunmaya ve dönüştürmeye yardımcı olur. Bu Google şirketi tarafından geliştirilmiş olan en yeni resim formatları arasında yer alır. Bu resim formatı hem dosya boyutunu yüksek oranda azaltır, hem de yüksek kalitede görseller sunar.
Ayrıca şunu da belirtmeliyiz ki WordPress de resim sıkıştırabilmek için WP Smush ve ShortPixel gibi pek çok alternatif eklenti de yer almaktadır.