Web Ne Anlama Gelir?
Web Ne Demek?
Web herhangi bir web tarayıcısı aracılığıyla erişim sağlanabilen sayfalardan meydana gelen internetin bir alt kümesi olan World Web’in ortak ismidir. Çok sayıda kişi web kavramının internet sayfası ile aynı kavrama sahip olduğunu varsayar ve bu terimleri birbirlerinin yerlerine kullanır. Aslında internet tabiri web üzerinde gerçekleşmiş olan bilgi paylaşımlarını mümkün kılan küresel çapta sunucu ağını ifade etmektedir. Her ne kadar web internet dünyasının büyük bir kısmını meydana getirse de internet ile aynı ifade edilmez.
Web dosyaları köprü metni biçimlendirme (HTML-Hyper Text Markup Language) isimli bir dilde şekillendirilmiştir.bu dil, kullanıcı kitlenin bağlantılar aracılığı ile web üstündeki dosyaları tıklamasına izin veriri. Web, bilgi paylaşmak ve veri iletmek için HTTP protolünü kullanır. Google Chrome, Internet Explorer ya da Mozilla Firefox gibi tarayıcılar, web bağlantılarla ya da belgelerine bağlanan web sayfalarına erişebilmek için kullanılmaktadır.web, bilgilerin internet üzerinden paylaşılma yöntemlerinden yalnızca bir tanesidir. Diğer yöntemleri ise anlık mesajlaşma, e-posta ve dosya aktarım protokolünü (FTP-File Transfer Protocol) içermektedir.
Web Sayfası Nedir?
Herhangi bir web sayfası, yaygın bir şekilde HTML’de yazılmış olan, internet tarayıcısı kullanan ve farklı ağlardan erişim sağlanabilen bir belgedir. Herhangi bir web sayfasına URL adresi yazılarak erişim sağlanılır. Web sayfası, diğer web dosyalarına ve sayfalarına grafik, metin ve köprüler içerebilir. Herhangi bir web sayfasını görüntüleyebilmek için Edge,Internet Explorer, Firefox, Safari ya da Chrome gibi bir tarayıcı gerekmektedir.
Örnek verecek olursak, herhangi bir tarayıcıyı kullanarak web sayfasını okuyoruz. Tarayıcıya giriş yaptıktan sonra adres çubuğuna URL’yi girerek herhangi bir web sayfası açabilirsiniz. Örneğin, İnternet tarayıcısına https://www.eğitimci.com/online-egitimler yazarsanız karşınıza online eğitimler sayfası çıkacaktır. Giriş yapmak istediğiniz sitenin URL’sini bilmiyorsanız, bulabilmek için bir arama motoru kullanmanız yeterli olacaktır.
İlk web sayfası 6 Ağustos 1991 yılında Tim Berners Lee tarafından CERN şirketinde hazırlanmıştır. İlk web sayfasını ve ilk web sitesini info.cern.ch adresinden ziyaret ederek göz atabilirsiniz.
Web Sitesi Nedir?
Web sitesi, sadece tek bir domain yani alan adını paylaşan, her bir kimse tarafından erişim sağlanabilir, birbirlerine bağlı olan web sayfalarının bir anlamda koleksiyonudur. Web siteleri, birçok farklı amaca hizmet edebilmek için grup, kişi, işletme ya da kuruluşlar tarafından meydana getirilebilir ve korunabilir. Herkesin erişim sağlayabildiği tüm web sayfaları birlikte World Wide Web sistemini oluşturmaktadır. Ayrıca bir internet sitesi web varlığı olarak da bilinmektedir.
Web sayfaları sonsuz bir çeşitlilikte karşımıza çıkmaktadır. Haber siteleri, eğitim siteleri, forumlar, bilim siteleri, e-ticaret siteleri, sosyal medya siteleri, bilgi akışı sağlayan siteler gibi binlerce internet sitesi bulunmaktadır. Herhangi bir web sitesinde yer alan sayfalar genel olarak metin ve diğer ortamların bir karışımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında bir web sitesinin yapısını belirleyen özel kurallar yer almamaktadır.
Bir kişi, içinde herhangi bir şey olmadan bir web sitesi meydana getirebilir ya da bir başka kişi güllerin siyah beyaz resimlerinden albümler içeren bir web sayfası oluşturabilir. Ancak çok sayıda internet sitesi, web sitesinde yer alan diğer kategorilere ve içeriğe bağlanmış olan standart bir ana sayfa düzenini takip etmektedir. Aslına bakacak olursanız web sayfaları üst düzey alan adlarına göre kategorilenerek ayrılmışlardır. Bu kategoriler hakkında kısaca örnek vermek gerekirse;
- Kar amacı gütmeyen kuruluşların web siteleri = .org
- Devlet kurumlarının web siteleri = .gov
- Eğitim kurumlarının web siteleri = .edu
- Bilgi siteleri = .info
- Ticari web siteleri = .com
Bu tür seviyede olan alan adı uzantıları, herhangi bir internet sitesinin gerçek içerikleri hakkında biz kullanıcılara ön bilgiler sunmaktadır. Ancak günümüz teknolojisindeki internet ortamında “.com” uzantısı o kadar fazla popüler bir hal almış ki “.com” uzantılı bir web sayfasının içeriğinde sadece ticari değil herhangi bir içeriklerde karşı karşıya kalmanız mümkündür.
Web sayfaları hiç şüphe yok ki internet dünyasının en önemli unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır. Herhangi bir web sayfasını aradığınız zaman karşınıza çıkan ilk sayfa o web sitesinin ana sayfasıdır ve bu sayfa başlangıç sayfası olarak da adlandırılmaktadır. Sonrasında ise ziyaretçi sitenin alt sayfalarında dolaşmaya başlar. Web siteleri görüntüler, metinler ve videolar gibi içerikleri internet ortamında görüntülenmesini sağlamaktadır. İş adamlarının temsili ve kapsamlı bir internet sitesine ihtiyaç duymasının çok sayıda nedeni yer almaktadır. Potansiyel müşterilerini pazarlamış olduğu hizmet ve ürünler hakkında bilgi sahibi yapmak, kendi şirketini temsil etmek, çeşitli departmanlarla iletişim haline geçmek ya da online olarak mal satmak. Özel kullanıcı kitlesi için ise bir web sitesi toplum içine aktif bir şekilde katılma olanağı tanır.
Sosyal ağ profilinizin haricinde kendi web sayfanızın adresini herhangi bir bağlantı ile birleştirerek potansiyel işlevlerin, benzer düşüncelerin ve ilgili tarafların dikkatlerini üstünüze çekme şansınızı arttırabilirsiniz. Bunun haricinde bilgi verici materyaller içeren ya da eğlence amaçlı kullanılan kişisel web siteleri de yer almaktadır. Bu siteler içerisinde en popüler olanları YouTube, Facebook, Instagram, Yahoo gibi sitelerdir.
Bir Web Sitesi Nasıl Hazırlanılır?
Çok sayıda şirketin e-posta imzaları ya da kartvizitleri web sitelerinde bir bağlantı içermektedir. Bu adres bir internet tarayıcısının arama bölümüne yazıldığında web sitesinin ana sayfası karşımıza çıkar. Web sitesinin ebadına bağlı olarak siteyi ziyaret edenler sitenin diğer sayfalarına erişim imkanına sahip olurlar. Bir web sitesinin html belgelerini bağlayabilmek için bağlantılar ya da köprüler kullanılır.
Önemli olan alt sayfalara bağlantılar (ürün kategorileri, departmanlar ya da temsili bilgi sayfaları) genel olarak gezinme bağlantılarında yani ana menü üstünde bir araya getirilir. Ana menü sadece ana sayfada değil web sitelerinin her bir alt sayfasında görüntülenebilir. Ana menü ziyaretçinin kendisine yön vermesine ve web sayfasının yapısına genel anlamda görmesine yardımcı olmaktadır. Daha fazla alt sayfa bağlantılarında web sitelerinin içeriğinde yer alan resim ve öğeler ilave edilir. Sayfaların alt kısmında yer alan açıklamalar genel anlamda sitenin sahibi ve telif hakkı olan kişiler gibi bilgilere yer verilen bağlantılar içerir.
Burada asıl amaç, sitenizin dijital kartvizit rolünü benimsemesi ile statik bir web sitesi olarak yeterli olacaktır. İstenen bilgilere sahip html belgeleri meydana getirilir ve web sunucusunda kendi URL dosyalarının altında saklanır. Herhangi bir kullanıcı web sitesine giriş yaptığında tam olarak sunucuda biriktirilenlere benzeyen statik bir html belgesi ile servis edilir. Statik bir web sitede, değişikliklerin web projelerinin her bir alt sayfasının html kodu altında manuel bir biçimde yapılması gerekmektedir.
Dinamik yapıdaki web sitelerinde web sunucusu her çağırıldığı zaman web siteleri kendini yenilediği için bu manuel adım önerilmektedir. Statik olan html sayfalarında değişiklik yapmadan devamlı olarak yayınlamak yerine sayfa, sunucu içeriğini yapılmış olan son güncellemeye göre otomatik bir şekilde ayarlar. Dinamik bir web sitesi, tema ve içeriklerin birleştirilmiş bir bölümüne dayanır. Bu her iki özellikte site tarayıcı aşamasına girdiğinde birleştirilir.