0
HTML Ne Demek?

HTML Ne Demek?

HTML Nedir?

HTML bir işaretleme dili olarak web sayfalarında kullanılmaktadır. Hazırlanmış olan bu kodlar web tarayıcıları aracılığıyla anlaşılarak bir şekilde görselleşmiş web sayfalarına dönüştürülmektedir. HTML için herhangi bir programlama dili denilmez. Bu şekilde bir işlevi bulunmamaktadır. HTML nedir? diye soranlar için işaretleme dili bakımından en kısa hali ile ifade etmek mümkündür. HTML video, yazı ya da görsel öğelerin sayfa içinde konumlanmasına ve istendiği gibi yerleştirilmesini sağlamaktadır. Bunun yanında hazırlanmış olan sayfanın web tarayıcısı üzerinde düzgün bir şekilde görülmesini sağlamaktadır.

Son olarak da arama  motorlarına web sayfaları ile ilgili bilgiler paylaşmasını sağlayan bir dildir. HTML ile bir web sayfası oluşturmak isteyenlerin böyle bir durumda bilgisayarına herhangi bir program yüklemesine gerek kalmadan işlemi gerçekleştirme kolaylığı bulunmaktadır. HRML sayfası meydana getirmek için wordpad, not defteri ya da word dosyası bu işlem için yeterli olacaktır. Böylelikle işlemler daha hızlı bir şekilde yapılarak istediğiniz gibi kodlama yapabilirsiniz. Hazırlanmış olan dosyalar kayıt altına alınırken HTML, htm ya da xhtml uzantıları ile kayıt altına alınması gerekmektedir.

HTML nedir? Sorusunun cevabı niteliğinde bu web sayfaları için işaretleme dili olarak kullanılmaktadır. Son versiyonu olarak HTML5 mevcuttur. Standart işaretleme dili olarak tasarlanmış olan kodlarla işlem yapılmaktadır. HTML kodları ile kendi başlarına işlem yapan bir program yazılması pek mümkün görünmediği için programlama dili olarak belirtilmez.

Bu dili yorumlayan programlar aracılığı ile kullanılması durumunda bu şekilde çalışma gösteren programlar yazılması mümkün olabilmektedir. Bu nedenden dolayı programı çalıştırmadığında yalnız başına programlama dili olarak nitelendirilemez. Bu işaretleme dili aracılığı ile web sayfalarında istenildiği gibi video, yazı görüntü değişiklikleri gerçekleştirilerek sayfaların birbirlerine bağlanması sağlanmaktadır. Böylelikle web tarayıcısında arzulandığı gibi görüntü meydana getirilmesi sağlanmaktadır.

HTML kodları yazılırken çok dikkat edilmesi gereken ve doğru yazılması gereken bir konudur. Web tarayıcısı bu kodları okuyarak yorumlar ve görsel bir şekle getirerek bir sonuç elde edilmesini sağlar. CSS, HTML ve JavaScript aynı anda kullanıldığı zaman istenildiği gibi dinamik ve görsel web sayfaları hazırlanabilir. Küçüktür ve büyüktür işaretlerinin arasına yazılmış olan komutlar işaretlenmiş olan metnin başına ya da sonuna eklenmektedir. HTML için body ve head biçiminde yapılan işlemler iki farklı aşamada gerçekleştirilebilir.

 Head içerik bakımından stil ve başlık dosyaları içermektedir. Bu şekilde sayfalarda bulunacak olan başlıkla alakalı tüm kodları bu alan içinde ifade edebilir. Body içerik bakımından sayfa içerisinde görmek istediğiniz diğer içerikleri bu alan içerisinde kodlar yardımı ile belirterek ekleme yapar. Bu şekilde hazırlanacak olan kodlarla ilgili herhangi bir fikri olmayanlar bu konuda tasarlanmış olan programlardan faydalanarak arzu ettikleri gibi programlama işlemi gerçekleştirebilirler

HMTL nedir? Hakkında bilgi sahibi olmayanlar bu konu ile ilgili merak ettiği her şeyi bu yazımızda rahatlıkla bulabilirler. Son sürüm sayesinde çok daha farklı kolay kullanım ve kodlama imkanı sağlanmaktadır. Bu program istenildiği zaman her bir bilgisayarda kolaylıkla kullanılabilir olması da kullanıcıların işlem yapma imkanlarını arttırmaktadır. Böylelikle her bilgisayarda yer alan not defterlerinde işlem yapma olanakları genişlemektedir.

Bu sayede her bilgisayarda yer alan not defterinde bile kod yazma işlemleri kolay bir şekilde yapılabilir. Bilmeyenler içinde belirmiş olduğu bu kodlama sistemi için hazırlanmış olan kodlamalar istenildiği gibi işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. HTML kullanılacak olan bu belgelerin nasıl bağlanması gerektiği ve belge içeriklerinin hazırlanması bakımından destek olan bir programdır.

Belgeler içinde yer alan görsellerin ve yazıların nasıl konumlanacağı konusunda işlem gerçekleştirmeye imkan tanır.Tag ismi verilen kodlardan meydana gelen bir sistem olarak kullanılmaktadır. Web sitesi tasarlamak isteyenler de bu kodlama sisteminden faydalanarak istediği bütün işlemleri kolaylıkla yapabilirler.

 

HTML Ne İşe Yaramaktadır?
Google Chrome gibi tarayıcılar, web sitesi tasarlarken işaretleme dili ile hazırlanmış olan kodlamaları sayfanın kullanıcıların ulaşım sağlayabileceği bir sisteme dönüşmesini sağlamaktadır. Kısaca site tasarlarken kullanılan kodlar tarayıcılar aracılığı ile görsellere dönüştürülmektedir.

Aslında programlama olarak kabul edilmeyecek şeylere html denir. İşaretleme dili olarak da bilinen bu sistem yazı, video ve fotoğrafların hazırlanan web sayfasındaki konumlarını göstermektedir. Bu şekilde hazırlanmış olan bütün yazılı ve bir nevi iskelet görevi gören işaretleme, web dosyalarının olmazsa olmazı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aynı zamanda işaretleme dili tarayıcılara web sayfası ile ilgili önemli bilgiler de aktarmaktadır. İşaretleme dilinin sağlamış olduğu kolaylıklardan bir tanesi de web sayfası oluştururken ekstra olarak herhangi bir program yüklemek zorunda değilsiniz. Html sayfası meydana getirmek isteyenler word aracılığıyla yapabilecekleri gibi not defterinden faydalanarak da yapabilirler.

Bu durum kodlama aşamasının daha kısa ve daha kolay bir zaman içerisinde bitmesine yardımcı olacaktır. İşaretleme dilinin hazırlamış olduğu dosyaların htm, html veya xhtml uzantıların bir tanesinin tercih edilerek kullanılması gerekmektedir.

Yalnızca işaretleme dili kullanılarak faaliyet gösteren bir dil meydana getirmek pek mümkün değildir. Kullanılmakta olan dilin herhangi bir hata vermeden çalışabilmesi için kodlamaları doğru bir şekilde yorumlayabilen bir programın kullanılması gerekmektedir. Bu programla desteklenen işaret dili aracılığı ile tarayıcıya görüntü veya video gibi dosyalar aktarılabilir. JavaScript ve CSS gibi programlar işaretleme dili ile aynı çerçevede kullanıldığı için web sayfaları dinamik ve hızlı bir yapıya sahip olacaktır.


Herkes HTML Kodu Yazabilir Mi?

Oldukça kaliteli bir bilgisayar veya ekran kartına ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilecek işlemleri yapabilmek için üst seviyede bir kodlama bilgisine de sahip olmaya gerek yoktur. Nedeni ise her geçen gün gelişmekte olan teknoloji sayesinde hızlı bir biçimde kodlama işlemlerini yapabilecek editör sistemler yer almaktadır. Buna benzer sistemlerden yardım alarak da bu işe ilgisi olan kişiler işaretleme yapabilmektedir. Ancak kendi işlerini kendileri halletmek isteyenler ise 1 – 2 hafta içerisinde işaretleme yapabilecek seviyeye kadar ulaşabilir.

CSS ve JavaScript kodlarını, işaretleme işlemi yaparken bir bütün olarak algılamakta fayda var. çünkü bütün bu programlar web sayfasına kaliteli ve zengin veri yükleyebilmek için ihtiyaç duyulan programlar içerisinde bulunmaktadır.

HTML Yazarken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?

İşaretleme işlemi iki farklı şekilde biçimlendirilmektedir. Bunlardan bir tanesi head, diğeri ise body biçimlendirme yöntemidir. Başlık ve stil dosyaları head tarafından yapılmaktadır. bu durumda web sayfasında kullanılacak olan konu başlıkları ile ilgili bütün kodların bu alan içerisinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Web sayfası içinde görüntülenmesi gereken başka veriler için body’nin kullanılması gerekir. Html nedir sorusu kadar işaretleme işlemi yaparken de hangi unsurlara dikkat etmek gerekir sorusu da oldukça büyük önem arz etmektedir.

İşaretleme işleminde web sayfasının problemsiz bir şekilde çalışabilmesi için site içi ve site dışı bağlantılara da dikkat edilmesi gerekmektedir. Site içi bağlantı, web sitesinin bütün sayfalarının iletişim ağları ile bağlantı sağlayabiliyor olmasıdır. Günümüzde devamlı gelişim gösteren teknolojiden dolayı çok sayıda kişi bu bağlantıları kullanmaktadır. Web sayfasının daha fazla insana daha kısa bir süre içerisinde ulaşım sağlayabilmesi için site dışı bağlantının da kurulması gerekmektedir.

YAZAR HAKKINDA



YORUMLAR (0)
YORUM YAP