Grafik Tasarım Nedir Kısa Bilgi?
Grafik Tasarım Nedir ve Nerelerde Kullanılır?
Son zamanlarda oldukça cazip bir meslek haline gelmiş olan grafik tasarım genel olarak resim, reklam, illüstrasyon, çizim, grafik, baskı ve bunlarla ilgili her alanda sanat danışmanlığını kapsayan bütün işlemleri ifade etmektedir. Grafik tasarımı hakkında kısaca bahsedecek olursak reklam görselleri, grafikler, çizimler, baskı görselleri ve video görsellerini hazırlamak için kullanılan bir sanat dalıdır. Peki grafik tasarımı ne anlama gelir ve ne iş yapmaktadır? Herhangi bir derginin kapağını tasarlayabilir ve yayın evlerine çalışmalar yapabilirsiniz. Televizyonlardan gösterilmekte olan reklamları tasarlayabilir, sinema dünyası için storyboard çizimleri yapabilir, katalog şeklinde baskılar hazırlayabilir ya da afiş tasarımları gerçekleştirebilirsiniz. İnsanlara aktarılması gereken bir mesajı amaca uygun ve etkili olarak iletebilmek için kullanılacak olan bütün yaratım ve tasarım süreci grafik tasarımı alanına girmektedir. Bir tasarımcının meydana getirmiş olduğu tasarımı işitme ve duyma duyularına hitap edecek biçimde hazırlar. Grafikler, filmler, afişler, matbaa baskıları ve reklamlar gibi bütün tasarımları grafik tasarım işiyle ilgilenen kişiler hazırlayabilir. Grafik tasarımcısı olabilmek için grafik tasarım bölümünden mezun olmak gerekmez. Uzman kişiler tarafından alınan eğitimler ile Bilişim Eğitim Merkezlerinde grafik tasarım alanını öğrenmeniz gayet mümkündür.
Grafik Tasarımın Tarihi
Grafik tasarım işinin tarihi İÖ 14.000’li yıllarda yapılmış ve mağara resimlerine İÖ 4.yy’da yazı yazma işleminin başlamasına kadar dayanmaktadır. Daha sonrasında daha fazla el yazısı ve dini içerikli kitaplar ilk yayınlar olarak tarihe geçecektir. Jhann Gutengerg’in Avrupa Kıtası’nda 1450 yılında hareket edebilen matbaayı icat etmesiyle kitaplar yaygınlaşmaya başlamıştır.o zamanlarda entelektüel düşünce din çevresinde yaygın olduğundan ilk baskılanarak dağıtılmaya başlayan dini kitaplar olmuştur. Basılmış olan yayınlar için metin ve harf dizimi erken dönemin grafik tasarım pratikleri olmuştur.
İbrahim Müteferrika ile ilk kez 14 Aralık 1727 tarihinde Müteferrika matbaası kurulmuştur. Burada basılmış olan kitaplar Osmanlı kültürü ve dünya kitap tarihine dair oldukça önemli bilgiler içermektedir. Bu matbaada 1729 – 1742 tarihlerinde 16 tane kitap basılmıştır. 1729 yılında Vankulu Lugati, Arapça harflerle basılmış olan ilk kitaptır. Katip Çelebi’nin 1732 yılında basılmış olan Cihannuma adlı eserinde harita ve çizimler yer alıyordu. J.B Holdeman’ın ise Grammaire Turque isimli kitabı 1730 yılında Osmanlı İmparatorluğun’da Latin alfabesi kullanılmış olan ilk baskı olarak tarihe geçmiştir. 1732 yılında basılmış olan “Tarih-I Hind-I Garb-I” (Amerikan keşfi) Müslüman bir yazar tarafından Amerika hakkında yazılan ilk kitaptır ve 13 tahta baskı içermektedir.
Grafik Tasarım Nedir ve Nasıl Yapılmaktadır?
Grafik tasarımı yapabilmek için çok sayıda değişik program kullanmanız mümkündür. Grafik tasarımı sadece logo tasarlama anlamına gelmez. Birçok farklı program kullanarak çok sayıda yaratıcı işlemlere imza atabilirsiniz. Bir grafik tasarım uzmanının kullanmış olduğu en önemli program Photoshop’tur. Web tasarım aşamasının temellerini bu program sayesinde öğrenmeniz gayet mümkündür. Corel programı yine grafik tasarım alanında kullanılan en özenli program arasında yer almaktadır. Bunun haricinde Flash ve Fireworks gibi programlar da kullanabilmeniz mümkündür.
İlk aşamada Photoshop programını iyice öğrenmeniz gerekmektedir. Burada ilk olarak bu programı neden ve hangi amaçla kullanmak istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Bu şekilde Photoshop programı içinde yer alan gereksiz dosya ve özellikleri çıkartarak daha hızlı ve etkili işlemler yapabilirsiniz. Programınızda ne kadar az özellik aktif olursa o kadar hızlı çalışma sağlarsınız. Photoshop programı en çok grafik tasarımı ve fotoğrafçılık alanlarında kullanılmaktadır. Fotoğrafçılık alanında kullananlara çok daha fazla stil gerekmektedir. Grafik tasarımcılar ise yazı fontunu daha fazla kullanırlar.
Corel ise grafik tasarım alanının ana programları arasında yer alır. Corel Draw; tasarımcıların logo, afiş, kartvizit ve reklam panosu gibi tasarımları yapabilmesi için çizim aşamalarında kullanılmaktadır. Corel ile Photoshop arasında bir takım farklar vardır. Photoshop, hazırda bulunan bir PSD teması üstünde düzenlemeler yapmanızı ve kullanmanızı sağlamaktadır. Ancak Corel Draw programı, tam anlamıyla en baştan yapılan çizimler için kullanılır. Dijital baskı tasarımlarında ise Corel Draw daha sık olarak kullanılır.
Adobe Illustrator ise yine grafik tasarım alanında kullanılan vektörel bağlantıları bulunan bir çizim programıdır. Kullanma şekli oldukça basittir. Adobe Illustrator programı genellikle baskılarda kullanılmaktadır. Kitap, el ilanı, gazete, dergi, kartvizit ve broşür gibi çalışmalar Adobe Illustrator programı yardımı ile hazırlanmaktadır. Oldukça gelişmiş bir vektörel alt yapıya sahip olduğu için genellikle profesyonel tasarımcılar tarafından tercih edilmektedir. Aynı bilgisayar menüsü gibi oldukça basit bir kullanım arayüzüne sahiptir. Bu menüleri kullanarak dosyalarını kolay bir şekilde yönetebilir ve kullanmak istediğiniz amaç doğrultusunda düzen oluşturabilirsiniz.
Adobe InDesing ise tasarım bakımından yaratıcılığınızı kullanmanıza imkan tanır. Adobe Photoshop sürümüyle birlikte uyum içerisinde çalışan, bir kişinin çok sayıda görseli birçok farklı gölge, renk ve boyutlandırma özelliklerini kullanarak kendine özgü bir hale getirebilmesini sağlamaktadır. Bunun yanında çok sayfalı tasarımları olası kılan program gazete, katalog ve kitap tasarımı yapabilmenizi sağlamaktadır.
Free Hand programı ise vektör çizimle için geliştirilmiş olan bir çizim tasarım programıdır. Free Hand ile üretmiş olduğunuz grafik ve görüntüleri kaliteli bir şekilde tasarlayabilirsiniz. Yüksek çözünürlük teknolojisi sayesinde görsel boyutlarını büyüttüğünüzde veya küçülttüğünüzde herhangi bir bozulma meydana gelmez. Hatta tasarımlarını meydana getirmek oldukça kolaylaşır ve kullanımı çok pratiktir.
Adobe Dreamweawer programı ise web sayfalarında geliştirme ve değiştirme işlemleri yapmanızı sağlar. Yeni tasarımların meydana getirilebilmesi için Adobe Dreamweawer programı oldukça uygundur.
Grafik Tasarım Nedir ve Ne İşe Yarar?
Grafik tasarım; televizyon reklamları, bilboard, kataloglar, afişler, albüm ve kitap kapakları, metin içi görseller, tablolar, davetiyeler, gazete görselleri, dijital baskılar, kartvizitler ve web tasarımı gibi görseller gibi çok sayıda görseli tasarlama işlemine yarayan bir sanat dalıdır.
Grafikler ise; grafik tasarım ajanslarında, reklam ajanslarında, gazete ve matbaalarda, serigrafcılarda, etiket baskı yerlerinde, renk ve film ayrımı atölyelerinde, tasarım ve reklam departmanı yer alan firmalarda, web sayfası tasarımı yapan şirketlerde ve freelance olan yerlerde çalışabilirler. Grafik tasarımcılar dijital ve görsel sektörün tamamında faaliyet gösterebilir. Bunun yanında art direktör olabilir ve reklam ajanslarında kreatif işlemler gerçekleştirebilirler. Sosyal medya departmanlarında çalışabilir, filmler için storyboard çizimleri yapabilir ve 2D veya 3D modellemeler yaparak oyun sektöründe faaliyet gösterebilir, hatta animasyonlar yapabilirler.
Grafik Tasarım İşlemi Hangi Alanlarda Kullanılır?
Grafik tasarımı bu alanda eğitim almış olan kişilerin görmüş olduğu gibi oldukça geniş bir yelpazede iş bulma imkanı yaratır. Grafik tasarımcılar genellikle reklam sektörlerinde iş bulabilme imkanına sahiptirler. Dergi, gazete ve internet dünyasında etkili mesajları iletmek için, logo ve web tasarımı yapmak için, etkili görsel reklamlar meydana getirmek için grafik tasarımcılara ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüzde grafik tasarımcılar ilgili ajanslarda çalışabilirler. İlgili ajansların istemiş olduğu tasarım hizmetleri grafikler aracılığıyla yapılmaktadır. İlan tasarımı, logo tasarımı ve afiş tasarımı bu hizmetler arasında yer almaktadır. Dijital ortamda grafik tasarım işi yapan kişilerin çalışabileceği çok sayıda sektör yer almaktadır. Özellikle internet sitelerinde mutlaka bir grafik tasarımcıya ihtiyaç duyulmaktadır.